*

Nieuws Binnenland

Beurzen wachten op Trump en Xi

vrijdag 30 november 2018 12:21

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen deden vrijdag een stap terug. Beleggers namen geen risico voorafgaand aan de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese collega Xi Jinping. Beleggers hopen dat de beide leiders tijdens de G20-top dit weekend de strijdbijl in het handelsconflict zullen begraven. Op het Damrak was Altice Europe in trek na de verkoop van een belang in een dochterbedrijf.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,3 procent lager op 518,73 punten. De MidKap zakte 0,7 procent tot 698,77 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Frankfurt en Londen leverden tot 0,7 procent in.

Altice Europe was veruit de sterkste stijger bij de hoofdfondsen met een winst van ruim 8 procent. Het kabel- en telecomconcern verkoopt een belang van bijna 50 procent in glasvezeldochter SFR FTTH voor 1,8 miljard euro aan Allianz, Axa en het Canadese pensioenfonds Omers. Industrieel toeleverancier Aalberts sloot de rij met een verlies van 2,3 procent.

Hekkensluiter

In de MidKap was Aperam hekkensluiter met een min van ruim 3 procent. Het roestvrijstaalconcern verloor een dag eerder al 2,5 procent vanwege een diepgaand onderzoek van de Europese Commissie naar de overname van het Duitse VDM door Aperam. Volgens Brussel is de concurrentie mogelijk in het geding. Betaalbedrijf Adyen ging aan kop met een plus van 0,8 procent.

Air France-KLM won 0,1 procent. Topman Ben Smith van de luchtvaartcombinatie wil volgens de krant Le Figaro stoppen met Air France-dochter Joon. De topman ziet volgens de Franse krant geen toekomst in het bedrijfsmodel van de budgetdochter, die vorig jaar zomer werd opgericht.

Flink verbeteren

In Frankfurt kwam Rocket Internet met cijfers. De start-upinvesteerder, die ook belangen heeft in beursgenoteerde bedrijven als HelloFresh, Delivery Hero, home24 en Westwing, wist het resultaat in de eerste negen maanden van het jaar flink te verbeteren. Het aandeel daalde desondanks 1 procent.

De euro noteerde op 1,1367 dollar, tegen 1,1383 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent minder op 50,69 dollar. De prijs van Brentolie zakte 0,9 procent tot 58,96 dollar per vat.