*

Nieuws Binnenland

Wall Street blijft dicht bij huis

vrijdag 30 november 2018 19:30

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag in de middaghandel op kleine uitslagen. Beleggers zijn afwachtend in de aanloop naar de G20-top in Buenos Aires, waar de Amerikaanse president Donald Trump zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping spreekt. Wel ondertekende Trump een nieuw handelsakkoord met Canada en Mexico. Bij de bedrijven gaat veel aandacht uit naar hoteluitbater Marriott, die is getroffen door een groot datalek.

De leidende Dow-Jonesindex stond rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,1 procent lager op 25.316 punten. De brede S&P 500-index steeg 0,1 procent tot 2741 punten. Technologiebeurs Nasdaq daalde een fractie en stond op 7271 punten.

Er wordt specifiek gekeken naar het diner van Trump en Xi, en of dit tot verbeterde relaties tussen de Verenigde Staten en China zal zorgen. De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer dat het hem zou verbazen als het etentje ,,geen succes zou worden''. Trump twitterde eerder nog dat er ,,nog een lange weg te gaan is'' in de handelsoorlog met China, maar liet daarna weten dat er ,,goede voortekenen zijn''.

Belastingmeevaller

Marriott leverde 6,1 procent in. Starwood, een dochteronderneming van de hoteluitbater, is getroffen door een datalek waarbij gegevens van mogelijk een half miljard hotelgasten op straat zijn beland. Daarmee zou dit het op één na grootste datalek ooit zijn.

HP Inc. presenteerde zijn jaarcijfers. De computer- en printermaker HP liet weten in zijn gebroken boekjaar de nettowinst meer dan verdubbeld te hebben dankzij een forse belastingmeevaller. De omzet steeg weliswaar, maar de kosten liepen bijna even hard op. Het aandeel HP Inc. bewoog nauwelijks.

Goedkoopste uitvoering

Tesla (plus 1,7 procent) produceerde meer dan duizend stuks van de Model 3 op één dag. De maker van elektrische auto's wil de productie nu stabiel krijgen op dat niveau en de kosten terugbrengen. Als dat lukt, kan het bedrijf de goedkoopste uitvoering van zijn instapmodel gaan verkopen.

Industrieel concern General Electric (GE) kreeg een flinke tik nadat twee analisten zorgen hadden geuit over de liquiditeit van het bedrijf. Ook schreef The Wall Street Journal dat oud-personeel van GE door justitie aan de tand worden gevoeld over de verzekeringstak van het concern. Het aandeel daalde 6,4 procent.

De euro was 1,1308 dollar waard, tegen 1,1322 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,3 procent minder op 51,31 dollar. De prijs van Brentolie zakte 1,3 procent tot 58,75 dollar per vat.