*

Nieuws Binnenland

Weekwinst voor AEX

vrijdag 30 november 2018 20:29

Koerssprong Altice Europe trekt de aandacht.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag 0,2 procent lager gesloten op 519,37 punten, terwijl er op weekbasis een plus resteerde van 1,1 procent.

De aandacht ging vooral uit naar geopolitieke kwesties in aanloop naar de G20-top dit weekend, maar ook naar de toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell. Bovendien trok Altice Europe de aandacht na de verkoop van een minderheidsbelang in SFR FTTH.

Fed-voorzitter Jerome Powell hintte afgelopen week op minder renteverhogingen volgend jaar. De Amerikaanse rente zit volgens Powell "nipt" onder de neutrale rente. De markten interpreteerden dit als "dovish", concludeerde marktanalist Philip Marey van Rabobank, omdat Powell in oktober nog zei een flink eind verwijderd te zijn een neutrale rente.

Vooral Wall Street maakte na de toespraak van Powell een flinke sprong omhoog. De Amerikaanse beurzen wonnen woensdagavond twee tot tweeënhalf procent, terwijl techbeurs Nasdaq zelfs drie procent bijschreef. Hierdoor vielen de weekwinsten op Wall Street beduidend hoger uit dan die op de Amsterdamse beurzen.

Op het optimisme op Wall Street was volgens Marey van Rabobank echter wel wat aan te merken.

Waar Powell in oktober nog sprak van een renteniveau, had hij het afgelopen woensdag over de verwachtingen.

En kijkend naar de projecties van de Fed-leden in september, dan loopt deze bandbreedte van 2,5 naar 3,5 procent. "Een brede range", zo meent Marey.

De mediaan lag toen op 3,0 procent. Dat betekent dat met de huidige rente er nog 3 of 4 verhogingen nodig zijn om op het neutrale niveau uit te komen, rekende de analist van Rabobank voor. Maar het zijn er slechts 1 of 2 om binnen de bandbreedte te komen van 2,5 tot 3,5 procent.

Ook econoom Paul Ashworth van Capital Economics meent dat Powell niet zo 'dovish' was als de markt denkt. "Hij zei niet dat de inflatie zwakker was of de economie zwakker was dan we dachten." De koersbewegingen bestempelde Ashworth dan ook als "overtrokken".

Daarnaast hing de aanstaande ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese president Xi Jinping in Buenos Aires boven de markt. "Een lager tempo van renteverhogingen is natuurlijk mooi nieuws, maar de spanning voor het overleg dit weekend is net iets te groot om grote posities in te nemen", aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING.

Trump zei in een interview met The Wall Street Journal te overwegen de importheffingen op Chinese goederen alvast te verhogen. Trump denkt namelijk niet dat de Chinezen aan zijn wensen tegemoet zullen komen.

"Trump wordt een beetje voorspelbaar. Dan gaat het onderhandelingseffect ook weg", zei analist Corné van Zeijl van Actiam. Valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe noemt de G-20 top één van de risico's die in de laatste maand van dit jaar nog in het verschiet liggen.

In aanloop naar zijn ontmoeting met Xi maakte Trump steeds meer lawaai. Hij zei dicht bij een akkoord te zijn, maar ook dat hij twijfelde of hij daar wel interesse in heeft.

Rabobank rekent er niet op dat China uiteindelijk zal buigen voor de Amerikaanse druk. "De hervormingen die Trump wil opleggen zijn voor Xi nog altijd onacceptabel. Verdere escalatie lijkt dan ook onvermijdelijk", meent marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

Het muntpaar euro/dollar maakte afgelopen week per saldo grofweg een pas op de plaats. Aan het begin van de handelsweek koerste het muntpaar rond een niveau van 1,1336 tegen 1,1324 aan het einde van de handelsdag in Europa op vrijdag.

Futures op een vat West Texas Intermediate verloren afgelopen week ruim 5,0 procent aan waarde, nadat de Amerikaanse olievoorraden voor de tiende week op rij zijn opgelopen. Een belangrijke dag voor de oliemarkt belooft 6 december te worden, als oliekartel OPEC bijeenkomt. Wat daar wordt besloten, kan volgens olie-analisten de trend voor de komende maanden bepalen. De olieprijzen veerden tegen het einde van de week wat op na berichten dat Rusland zich mogelijk zal aansluiten bij Saoedi-Arabië om de olieproductie te beperken, om zo de prijs van een vat olie omhoog te krijgen.

Stijgers en dalers

Een uitschieter onder de hoofdfondsen was afgelopen week Altice Europe dat met 37,4 procent steeg, waarmee het aandeel een herstel liet zien na de flinke koersval vorige week. Toen kwam de Franse kabelaar met cijfers. Een groot deel van de koersexplosie kwam na het nieuws dat de kabelaar een minderheidsbelang van 49,99 procent in SFR FTTH heeft verkocht voor een bedrag in contanten van 1,8 miljard euro. Het belang wordt verkocht aan Allianz Capital Partners, AXA Investment Managers - Real Assets en OMERS Infrastructure. De transactie zal naar verwachting in de eerste helft van 2019 plaatsvinden.

Ook KPN won met 9,7 procent aanzienlijk wat beurswaarde. Telecomaandelen stonden afgelopen week in de belangstelling. Deutsche Telekom kreeg namelijk toestemming voor de overname van Tele2 Nederland. Het groene licht betekent dat de nummer drie en nummer vier op de Nederlandse mobiele telecommarkt voor particulieren samengaan. Nummer één en twee blijven KPN en VodafoneZiggo. Bank of America Merrill Lynch meent dat het aandeel KPN van deze deal zal profiteren. Berenberg sprak zelfs van het beste nieuws in twee jaar voor de onbeminde telecomsector in Europa.

KPN hield afgelopen week ook een beleggersdag. KPN meldde op de middellange termijn 350 miljoen euro te willen besparen op zijn operationele kosten en daarbij het huidige investeringsbudget van 1,1 miljard euro per jaar niet overschrijden, om zo de winst aan te jagen. De outlook voor 2018 werd door het telecombedrijf gehandhaafd. KBC Securities verwacht dat KPN de doelstellingen kan waarmaken. ING sprak van zowel positieve als negatieve elementen, maar dat er geen groot nieuws naar buiten kwam.

Philips gaf afgelopen week 0,5 procent aan beurswaarde prijs.

In de Midcap konden TomTom en AMG op bijval van beleggers rekenen met een plussen van 5,0 procent. Bandenfabrikant Michelin is door naar de tweede ronde in de race om het TomTom-onderdeel Telematics te kopen. Dat meldde Het Financieele Dagblad op basis van bronnen. Er zijn nog vier gegadigden voor het onderdeel van TomTom dat software maakt waarmee autoverhuurders en transportbedrijven hun wagenpark efficiënter kunnen gebruiken, schreef de krant op basis van drie bronnen.

PostNL en Adyen klommen respectievelijk 3,5 procent en 4,6 procent, terwijl het volatiele OCI juist 4,8 procent prijsgaf.

Onder de kleinere aandelen liet Wessanen een herstel zien van eerdere verliezen met een plus van 13,5 procent, terwijl Kiadis Pharma 7,3 procent won en Nedap 6,5 procent bijschreef. Nedap kreeg afgelopen week een koopadvies van Berenberg, met een koersdoel van 65,00 euro. Volgens Berenberg worden de eindmarkten van het Groenlose technologiebedrijf gekarakteriseerd door de creatie van netwerken, platforms en ecosystemen, die een grote winstgevendheid genereren. Verder liet het bedrijf weten dat het via zijn marktgroep Nedap Library Solutions een strategische samenwerking is aangegaan met het Amerikaanse P.V. Supa. Financiële details werden niet gegeven.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

November 30, 2018 14:29 ET (19:29 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.