*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Wapenstilstand VS en China stuwt AEX (2)

maandag 3 december 2018 09:46

N i e u w bericht, meer informatie

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs begon maandag stevig hoger aan de laatste maand van het jaar. Ook de andere Europese beurzen gingen flink omhoog. De wapenstilstand in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China wakkerde de kooplust op de wereldwijde financiƫle markten aan.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 2 procent in de plus op 529,78 punten. De MidKap klom 2,2 procent tot 712,44 punten. De beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 2,5 procent bij.

De Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump spraken tijdens de G20-top afgelopen weekeinde in Buenos Aires af om negentig dagen geen nieuwe importtarieven in te voeren, met als doel om binnen die periode een handelsdeal te bereiken. China stemde tevens in om een grote hoeveelheid Amerikaanse producten af te nemen.

De Europese grondstoffenbedrijven waren in trek na het positieve nieuws van het handelsfront. Staalconcern ArcelorMittal was de grootste stijger in de AEX met een winst van ruim 6 procent. Signify was de enige daler met een verlies van 3,4 procent. JPMorgan schroefde zijn aanbeveling voor het verlichtingsbedrijf terug.

Olie- en gasconcern Shell profiteerde van de opleving van de olieprijzen en dikte 2,5 procent aan. Kabel- en telecomconcern Altice Europe klom 4,5 procent na een adviesverhoging door Oddo BHF. ASML won 3,5 procent. De chipmachinemaker verwacht wat vertraging in de leveringen van machines bij aanvang van het nieuwe jaar als gevolg van een brand bij toeleverancier Prodrive.

In de MidKap stond roestvrijstaalmaker Aperam bovenaan met een plus van 10 procent. Hekkensluiter was Air France-KLM met een min van 1,5 procent. De Franse pilotenvakbond SNPL wil geld zien van de luchtvaartcombinatie als het doek valt voor de vorig jaar opgerichte prijsvechter Joon.

De euro was 1,1361 dollar waard, tegen 1,1322 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie steeg 4,8 procent in prijs tot 53,35 dollar. Brentolie kostte 4,4 procent meer op 62,06 dollar per vat. De OPEC vergadert donderdag over een mogelijke productieverlaging. Daarnaast liet Golfstaat Qatar weten zich per 1 januari terug te trekken uit het oliekartel.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)