*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Europese beurzen diep in het rood

donderdag 6 december 2018 11:46

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen stonden donderdag diep in het rood. Beleggers vrezen dat de arrestatie van een topvrouw van de Chinese technologiegigant Huawei de handelsrelatie tussen China en de Verenigde Staten opnieuw onder druk zal zetten. Begin deze week heerste er juist nog optimisme over de wapenstilstand tussen de twee economische grootmachten.

Alle ogen zijn daarnaast gericht op de OPEC-vergadering in Wenen. De olieprijzen gingen omlaag na berichten dat het oliekartel de productie mogelijk minder zal verlagen dan verwacht. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,4 procent minder op 50,57 dollar. Brentolie zakte ook 4,4 procent in prijs, tot 58,83 dollar per vat.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 2,5 procent in de min op 503,12 punten. Zwaargewicht Shell kampte daarbij met de lage olieprijzen en speelde 3,3 procent kwijt. De MidKap zakte ook 2,5 procent tot 664,68 punten. Londen en Parijs raakten tot 2,6 procent kwijt. De Duitse DAX daalde 2,4 procent en zakte onder de belangrijke psychologische grens van 11.000 punten.

Justitie in Canada heeft Meng Wanzhou, een van de vice-voorzitters van Huawei en de dochter van oprichter Ren Zhengfei, opgepakt. Ze dreigt te worden uitgeleverd aan de VS waar het bedrijf wordt verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran. Op de beurzen in het Verre Oosten leidde de arrestatie van Wanzhou tot forse verliezen onder de chipbedrijven en andere toeleveranciers van het niet-beursgenoteerde Huawei.

Ook in Europa stond de chipsector onder druk. ASML behoorde tot de sterkste dalers in de AEX met een min van 4 procent. AMSI en Besi daalden 3,7 en 4,2 procent. In Parijs zakte STMicroelectronics 4,6 procent. Dialog Semiconductor en AMS verloren 3,4 en 6,7 procent.

In de MidKap stond metalenspecialist AMG onderaan met een min van 6,7 procent. BAM zakte 4,5 procent. De bouwer gaat de structuur aan de top van het bedrijf wijzigen. Beursintermediair Flow Traders was de enige stijger met een plus van 1,3 procent. In de AEX waren geen stijgers te bekennen en sloot verzekeraar ASR de rij met een verlies van 6 procent.

TomTom daalde 1,2 procent. Volgens De Telegraaf is het Amerikaanse telecombedrijf Verizon de grootste kanshebber om het onderdeel Telematics te kopen van het navigatiebedrijf voor meer dan een miljard euro.

De euro was 1,1325 dollar waard, tegen 1,1347 dollar een dag eerder.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)