*

Nieuws Binnenland

'Schade door foute swaps 14 miljard euro'

donderdag 6 december 2018 12:46

BUSSUM (ANP) - De verkoop van renteswaps door financiële instellingen aan ondernemers in het midden- en kleinbedrijf, heeft volgens financieel activist Pieter Lakeman 14 miljard euro aan schade aangericht. Dat schrijft hij in zijn donderdag verschenen boek Banken & falende toezichthouders.

Lakeman verwijt de instellingen dat ze ondernemers jarenlang rentederivaten hebben verkocht zonder hen voldoende te informeren over de risico's van deze producten. Duizenden mkb'ers kwamen vervolgens in grote financiële problemen door de swaps.

De affaire met de rentederivaten speelt al een lange tijd. Banken gingen twee jaar geleden akkoord met een grote compensatieregeling, maar niet iedereen kan zich daar in vinden. Zo eiste Lakeman dit voorjaar namens tien bedrijven een vergoeding van miljoenen euro's van ABN AMRO wegens gebrekkige voorlichting.

In Banken & falende toezichthouders neemt Lakeman ook de Nederlandse toezichthouders op de korrel. De Nederlandsche Bank en Autoriteit Financiële Markten hielden zich volgens hem veel te lang afzijdig bij de twijfelachtige verkooppraktijken.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)