*

Nieuws Binnenland

Damrak wacht hogere opening na herstel op Wall Street

vrijdag 7 december 2018 08:20

Comeback op Wall Street.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting in het groen openen, nadat de Amerikaanse beurzen donderdag na het slot in Amsterdam het grootste deel van de verliezen wist weg te werken.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 1,1 procent. De index daalde donderdag maar liefst 3,3 procent tot 498,92 punten, nadat onder meer de Canadese arrestatie van de financiële topvrouw van de Chinese multinational Huawei, op Amerikaans verzoek wegens een vermeende schending van de sancties tegen Iran, de vrees deed aanwakkeren dat een oplossing voor het Amerikaans-Chinese handelsconflict niet nabij is.

De AEX noteerde in februari 2017 voor het laatst onder de grens van 500 punten. De index bereikte afgelopen juli nog een stand van 577 punten. Het verlies vanaf de top deze zomer bedraagt daardoor meer dan 16 procent. Dat is minder dan de Amsterdamse Midkap index en de AScX, de index voor kleinere ondernemingen met een notering op Beursplein 5, die van vanaf de top meer dan 20 procent zijn kwijtgeraakt, waardoor ze officieel in een 'bear market' zitten. Ook de Duitse DAX index verkeert in 'bear market' territorium.

Als verklaring voor het bedroevende sentiment wijzen marktanalisten, naast de handelsontwikkelingen, onder meer naar de aanstaande Brexit, de oplopende Amerikaanse rente en zorgen over de houdbaarheid van de Italiaanse overheidsfinanciën. Tot slot weegt de scherp dalende olieprijs op de oliewaarden en daardoor ook op de indices.

De januari-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie daalde donderdag 2,6 procent tot 51,49 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange. Oliehandelaren waren donderdag in afwachting van de uitkomsten van een vergadering van het oliekartel OPEC in Wenen. Het Russische persbureau TASS meldde op basis van bronnen dat een "voorlopig akkoord" is bereikt over productieverlaging, hoewel details over de hoogte van de verlaging nog ontbreken. Vandaag vergadert OPEC verder met enkele grote olielanden die niet zijn aangesloten bij het kartel.

In de Aziatische handel vanochtend daalden de olie-futures met een procent verder. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend grofweg stabiel op 1,1368.

Comeback op Wall Street

De Amerikaanse beurzen lieten donderdagavond een memorabele comeback zien. De toonaangevende S&P 500 index eindigde uiteindelijk 0,2 procent lager, na aanvankelijk nog bijna drie procent te hebben prijsgegeven. Een duidelijke fundamentele aanleiding voor de draai bleef achterwege. Marktanalisten opperden de mogelijkheid van een 'technisch herstel', nadat de indices woensdag ook al drie procent waren kwijtgeraakt.

Wel werd er gewezen op berichtgeving van de Wall Street Journal, die op basis van bronnen wist te melden dat de Amerikaanse centrale bank na een renteverhoging later deze maand een afwachtende houding zal innemen. Tot voor kort rekende de markt op drie renteverhogingen in 2019.

In dit verband is er extra aandacht voor het Amerikaanse banenrapport dat vanmiddag wordt vrijgegeven. De banencijfers vormen een belangrijk kompas voor de vaststelling van het beleid van de Federal Reserve. Naast prijsstabiliteit, meer bepaald een inflatie van 2 procent op lange termijn, is de werkgelegenheid voor de Amerikaanse centrale bank een tweede richtpunt. Beleggers hopen dan ook waarschijnlijk op een zwak rapport, waardoor de rentevrees verder zal afnemen.

Het imposante herstel op Wall Street leidde vanochtend niet tot euforie op de Aziatische beurzen. De Chinese beurzen noteerden zelfs nipt in het rood, terwijl de beurs in Tokio de positieve uitschieter was met een winst van 0,8 procent.

Naast het banenrapport hebben beleggers vandaag ook oog voor de economische groei in de eurozone in het derde kwartaal en het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

Bedrijfsnieuws

Toezichthouder De Nederlandsche Bank gaat niet onderzoeken of ING-topman Ralph Hamers en zijn medebestuurders nog wel geschikt zijn om de bank te leiden. Dit schreef Het Financieele Dagblad vrijdag in een reconstructie van de schikking die ING afgelopen september trof met het Openbaar Ministerie. De toezichthouder heeft zich bij dit besluit gebaseerd op onderzoek van advocatenbureau Stibbe, waarvoor ING zelf opdracht heeft gegeven, aldus de krant.

Pharming maakte een gunstige conclusie bekend met een vergelijkende studie met Ruconest en andere therapieën tegen acute erfelijk angio-oedeem-aanvallen.

Royal Dutch Shell stelde het interim dividend voor het afgelopen derde kwartaal vast op 0,4124 euro per aandeel. Het dividend is een equivalent van 0,47 dollar en 36,77 Britse pence per aandeel. Het zal op 19 december worden uitbetaald.

Een buitengewone aandeelhoudersvergadering van Heijmans benoemde Martika Jonk tot lid van de raad van commissarissen.

Credit Suisse heeft het advies voor KPN verhoogd naar Outperform met een koersdoel van 3,10 euro. Verder wees handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten op een koopaanbeveling voor Akzo Nobel. Jefferies verhoogde het advies van Houden naar Kopen en het koersdoel van 84,00 naar 86,00 euro.

Ook kunnen de halfgeleiders vandaag op aandacht rekenen, nadat Broadcom donderdagavond met een sterke winstontwikkeling naar buiten kwam. "In 2019 rekenen we op een dubbelcijferige groei", zei CEO Hock Tan van Broadcom.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index eindigde donderdag 0,2 procent lager op 2.695,95 punten. De Dow Jones sloot 0,3 procent in de min op 24.947,67 punten, terwijl de Nasdaq zelfs 0,4 procent hoger sloot op 7.188,26 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 07, 2018 02:20 ET (07:20 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.