*

Nieuws Binnenland

'Beleggers nerveus om kwestie PostNL'

vrijdag 7 december 2018 09:26

AMSTERDAM (AFN) - Beleggers in PostNL worden mogelijk wat nerveus vanwege de perikelen als actiedreiging door vakbond FNV. Zeker met het oog op de soortgelijke problemen die recent aan de basis stonden van een forse koersdaling bij de Belgische branchegenoot Bpost. Dat schrijven kenners van KBC Securities in een rapport over het postbedrijf.

Evengoed houdt KBC vertrouwen in de strategie van het postbedrijf. PostNL beloofde eerder in zes jaar tijd de kosten structureel met 500 miljoen euro omlaag te brengen. Daarvan is sinds eind 2015 nu 145 miljoen euro gerealiseerd. Het bedrijf heeft wel aangegeven dat, gelet op de brede steun in de Tweede Kamer voor een fusie tussen PostNL en Sandd en de uitkomsten van postdialoog, mogelijk niet geheel aan het beoogde besparingsdoel kan worden voldaan, zo benadrukt KBC.

Evengoed is het PostNL er alles aan gelegen de kosten verder omlaag te krijgen. De actiedreiging door FNV, zo kort voor de drukke kerst- en nieuwjaarsperiode, is volgens KBC een beproefd concept voor vakbonden. KBC benadrukt dat momenteel alleen FNV uit onvrede over de cao-onderhandelingen zijn kont tegen de krib gooit. De grootste personeelsvertegenwoordiger binnen PostNL is de BvPP. Daarnaast spelen ook CNV en VHP2 een rol. FNV was vorig jaar ook de laatste van de bonden die akkoord ging met cao-voorstellen en regelingen over zaterdagbezorgingen, aldus de kenners.

FNV eist dit keer onder meer een structurele loonsverhoging van 5 procent tot een minimum van 100 euro extra per maand, minder werkdruk en meer vaste banen. Op 12 december staat een volgend overleg gepland.

KBC houdt vast aan zijn koopadvies op PostNL met een koersdoel van 4,50 euro. Het aandeel noteerde vrijdag omstreeks 09.15 uur 1,2 procent hoger op 2,26 euro.