*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: herstel op Damrak

vrijdag 7 december 2018 11:46

AEX weer boven 500 punten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs laat vrijdag een herstel zien, in navolging van het koersherstel op Wall Street donderdagavond.

De AEX won richting lunchtijd 1,6 procent op 506,88 punten.

"Na een flink lagere opening herstelden de aandelenkoersen [op Wall Street] zich richting de slotbel", constateerde investment manager Simon Wiersma van ING.

Marktanalist David Madden sprak zelfs van een "indrukwekkende comeback" op Wall Street, die ook de enorme volatiliteit in de markten onderstreept en aangeeft dat de nervositeit nog altijd aanwezig is.

Verder wacht de markt vooral op het banenrapport uit Amerika vanmiddag. Wiersma zei dat het rapport van ADP gisteren wellicht iets tegenviel, maar nog altijd wijst op een sterke arbeidsmarkt.

Het herstel wordt door sommige marktkenners toegeschreven aan berichtgeving van de Wall Street Journal, die op basis van bronnen wist te melden dat de Amerikaanse Federal Reserve na een renteverhoging later deze maand een afwachtende houding zal aannemen.

Een zwak banenrapport zal de rentevrees vermoedelijk nog wat verder temperen.

Ook is de markt in afwachting van de uitkomsten van de gesprekken die oliekartel OPEC voert met enkele grote olielanden als Rusland. Er wordt gerekend op een productieverlaging.

De olieprijs daalde vrijdag licht.

Stijgers en dalers

In de AEX noteerden alle fondsen hoger. Koploper was Galapagos met een koerswinst van 3,1 procent. Randstad pluste 3,0 procent en AkzoNobel won 2,7 procent. Volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten profiteerde AkzoNobel van een koopaanbeveling door Jefferies.

KPN kreeg ook fanmail, van zowel Credit Suisse als Kepler Cheuvreux. Deze laatste verhoogde het koersdoel voor KPN van 3,00 naar 3,10 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Volgend jaar wordt een soort overgangsjaar, met de nodige uitdagingen, maar op de langere termijn is Kepler positief over de vooruitzichten.

Credit Suisse besloot het advies voor KPN te verhogen naar Outperform met een koersdoel van eveneens 3,10 euro. De analisten rekenen op groei in de komende jaren. Het aandeel KPN won 2,5 procent.

Gemalto was met een koerswinst van 0,2 procent het aandeel dat vanochtend het minst profiteerde van het optimisme in de markt. Op het aandeel ligt een overnamebod.

In de Midcap was Takeaway.com koploper met een koerswinst van 6,1 procent. Adyen steeg 2,5 procent. Flowtraders leverde 0,7 procent in, nadat het aandeel donderdag juist bijna vier procent opveerde. Boskalis daalde 1,7 procent, maar marktkenners zagen hiervoor geen aanleiding.

In de AScX steeg Pharming 7,9 procent. Het biotechbedrijf presenteerde een gunstig rapport uit Berlijn. In een toelichting wees CEO Sijmen de Vries van Pharming vooral op het veel gunstigere kostenplaatje van Ruconest ten opzichte van Firazyr. Doordat voor deze laatste veel meer behandelingen nodig zijn, die per stuk 11.000 tot 12.000 dollar kosten, is Ruconest "significant goedkoper", aldus De Vries.

Daarentegen leverde NIBC 0,7 procent in.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 07, 2018 05:46 ET (10:46 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.