*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Breed herstel op Europese beurzen

vrijdag 7 december 2018 11:45

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen toonden vrijdag over een breed front herstel na de recente zware verliezen. Op het Damrak keerde de AEX-index terug tot boven de 500 punten. De hoop dat de Federal Reserve volgend jaar mogelijk terughoudender zal zijn met het verhogen van de rente steunde het sentiment. Verder wordt gewacht op het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag wordt vrijgegeven.

De hoofdindex op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,5 procent hoger op 506,29 punten. De graadmeter sloot een dag eerder voor het eerst sinds 28 februari 2017 onder de 500 punten. De MidKap steeg 1,1 procent tot 669,81 punten. Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 1,6 procent bij.

Alle 25 hoofdfondsen op het Damrak gingen omhoog. Koploper was biotechnologiebedrijf Galapagos met een winst van ruim 3 procent. Verfconcern AkzoNobel won 2,5 procent na een adviesverhoging door Jefferies. Telecombedrijf KPN (plus 2,4 procent) profiteerde van een adviesverhoging door Credit Suisse.

In de MidKap stond maaltijdbestelsite Takeaway bovenaan met een plus van 6,1 procent. Air France-KLM klom 0,3 procent. De luchtvaartcombinatie houdt de prijsvechter Joon toch in de lucht, meldde de Franse krant Les Echos. Bij de kleinere bedrijven won Pharming 7,7 procent. De biotechnoloog heeft positieve resultaten behaald bij een Berlijnse studie met het middel Ruconest tegen acute zwellingen.

Ajax steeg 1,4 procent. Volgens De Telegraaf wil Paris Saint Germain (PSG) 75 miljoen euro betalen voor de 21-jarige middenvelder Frenkie de Jong van de Amsterdamse voetclub.

In Frankfurt ging het Duitse gezondheidszorgbedrijf Fresenius bijna 15 procent onderuit na een winstalarm. AB Foods zakte 2,6 procent in Londen na een tegenvallende handelsupdate van het moederbedrijf van kledingketen Primark. Het Britse supermarktconcern Tesco klom 5 procent na een adviesverhoging door Exane BNP Paribas.

De euro noteerde op 1,1375 dollar, tegen 1,1370 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 51,35 dollar. Brentolie kostte 0,4 procent meer op 60,30 dollar per vat. OPEC wist donderdag nog geen akkoord te bereiken over een productieverlaging. Vrijdag wordt opnieuw onderhandeld.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)