*

Nieuws Binnenland

DNB: hertoetsing bestuurders ING ligt bij ECB (2)

vrijdag 7 december 2018 13:59

N i e u w bericht, meer informatie

AMSTERDAM (AFN) - Het is aan de Europese Centrale Bank (ECB) om de leiding van ING aan een eventuele hertoetsing te onderwerpen in verband met de witwaszaak. Dat meldde een woordvoerder van De Nederlandsche Bank (DNB) desgevraagd aan het ANP. Hij reageerde daarmee op het eerdere bericht van Het Financieele Dagblad (FD), dat meldde dat DNB zijn handen aftrekt van verdere stappen tegen de bank die eerder voor 775 miljoen euro strafvervolging afkocht.

Volgens de zegsman is de inhoud van het FD-artikel over ING ,,volledig voor rekening van het FD", aldus de zegsman. ,,DNB kan vanuit zijn rol als toezichthouder niets zeggen over individuele instellingen waar het toezicht op houdt en over de beleidsbepalende personen binnen deze instelling."

Hij zegt verder dat, ongeacht het waarheidsgehalte van het artikel, DNB daar niets over naar buiten mag brengen. ,,Overigens is de eventuele hertoetsing van beleidsbepalers bij banken onder toezicht van de ECB een bevoegdheid van de ECB zelf", besluit hij.

Volgende week is er een hoorzitting in de Tweede Kamer over de stand van zaken in de financiƫle sector. Daar wordt onder meer gesproken over gedrag en cultuur en over toezicht. ING-topman Ralph Hamers en toezichtdirecteur Frank Elderson van DNB zullen aanschuiven bij het rondetafelgesprek, zo staat op de agenda.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)