*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen op weg naar positief slot

vrijdag 7 december 2018 15:50

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen stonden vrijdag op ruime plussen na de forse verliezen van een dag eerder. De hoop dat de Federal Reserve volgend jaar mogelijk minder voortvarend de rente zal verhogen, steunde het sentiment. Beleggers verwerkten verder een OPEC-besluit om de olieproductie verder terug te brengen dan verwacht.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na de opening op Wall Street 1,9 procent hoger op 508,56 punten. De graadmeter sloot een dag eerder voor het eerst sinds februari vorig jaar onder de 500 punten. De MidKap ging 1,4 procent omhoog tot 672,18 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 2,2 punten.

Alle 25 hoofdfondsen op het Damrak gingen omhoog. Verfconcern AkzoNobel won 2,3 procent na een adviesverhoging door Jefferies. Telecombedrijf KPN (plus 1,7 procent) profiteerde van een adviesverhoging door Credit Suisse.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 4,8 procent tot 53,95 dollar. Brentolie kostte 5,3 procent meer op 63,24 dollar per vat. Olie- en gasbedrijf Shell kreeg een steuntje in de rug van de stijgende olieprijzen en werd 4,1 procent hoger gezet.

In de MidKap stond bodemonderzoeker Fugro met een plus van 6,3 procent bovenaan. Air France-KLM stond een fractie lager. De luchtvaartcombinatie houdt de prijsvechter Joon toch in de lucht, meldde de Franse krant Les Echos. Bij de kleinere bedrijven won Pharming 6,7 procent. De biotechnoloog heeft positieve resultaten behaald bij een Berlijnse studie met het middel Ruconest tegen acute zwellingen.

Duitsland

In Frankfurt ging het Duitse gezondheidszorgbedrijf Fresenius meer dan 16 procent onderuit na een winstalarm. Moederbedrijf van kledingketen Primark AB Foods zakte 4,4 procent in Londen na een tegenvallende handelsupdate. Het Britse supermarktconcern Tesco klom 4,1 procent na een adviesverhoging door Exane BNP Paribas.

De euro noteerde op 1,1395 dollar, tegen 1,1370 dollar een dag eerder.