*

Nieuws Binnenland

Wall Street duikt in het rood

vrijdag 7 december 2018 19:31

NEW YORK (AFN) - De effectenbeurzen in New York stonden vrijdag duidelijk lager. Beleggers verwerkten het belangrijke Amerikaanse banenrapport. Daaruit kwam voorbeurs naar voren dat de groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in november fors is afgezwakt in vergelijking met een maand eerder. Ook een besluit van de OPEC om de olieproductie te beperken, kreeg volop aandacht.

De toonaangevende Dow-Jonesindex stond rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) 1,7 procent lager op 24.529 punten. De brede S&P 500 leverde ook 1,7 procent in op 2650 punten. Technologiebeurs Nasdaq daalde 2,1 procent tot 7034 punten.

Op macro-economisch vlak viel het aantal nieuwe Amerikaanse banen in november met 155.000 banen tegen. Ook de banengroei in oktober werd naar beneden bijgesteld. Het banenrapport speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve, de centrale bank.

Olie

Verder besloot oliekartel OPEC samen met bondgenoten als Rusland de olieproductie met 1,2 miljoen vaten per dag te beperken. Dat is meer dan waar in doorsnee op werd gerekend en als reactie gingen de olieprijzen flink omhoog. Een vat Amerikaanse olie (van 159 liter) steeg 4,3 procent in prijs tot 53,73 dollar. Brentolie won 4,8 procent tot 62,94 dollar per vat.

Aan het bedrijvenfront opende chipconcern Broadcom de boeken over de afgelopen periode. De verwachtingen vielen in goede aarde en het aandeel Broadcom steeg 0,7 procent. Tabaksbedrijf Altria neemt voor 1,8 miljard dollar een belang van 45 procent in de in New York genoteerde Canadese wietkweker Cronos. Dat bedrijf schoot 23,5 procent omhoog. Altria won 0,6 procent.

Tesla

Sportkledingmaker Lululemon Athletica (min 10,4 procent) kwam met verkoopcijfers die zorgen aanwakkerden over een afzwakkende groei van de onderneming. Daarnaast werd bekend dat Tesla (plus 2 procent) zijn topjurist en vertrouweling van topman Elon Musk ziet vertrekken. Todd Maron was vijf jaar in dienst van de maker van elektrische auto's en is niet de eerste hooggeplaatste persoon die de deur bij Tesla achter zich dichttrekt.

De euro was 1,1403 dollar waard. Bij het slot van de Europese beurzen was dat nog 1,1392 dollar.