*

Nieuws Binnenland

Grote thema's en ECB bepalen beursweek

zondag 9 december 2018 16:35

Bedrijfsagenda is leeg.

(ABM FN-Dow Jones) De komende week zullen de grote thema's, dat wil zeggen Brexit, de Italiaanse begroting en de handelskwestie tussen de Verenigde Staten en China opnieuw de markten domineren. Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank zal ook een punt van aandacht zijn.

Hoe meer duidelijkheid over de grote thema's komt, hoe groter de kans volgens strateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management dat er nog een eindejaarsrally komt.

De arrestatie van CFO Sabrina Meng van het Chinese Huawei in Canada op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten heeft de kans op een deal tussen Washington en Beijing volgens analist Corne van Zeijl van Actiam duidelijk geen goed gedaan.

Toch meldde de Amerikaanse president Donald Trump vrijdag nog via Twitter dat de gesprekken met China erg goed verlopen.

Het Italiaanse dossier lijkt wat in beweging te komen, merkte econoom Bert Colijn van ING op.

"Aangezien premier Conte heeft aangegeven water bij de wijn te willen doen. Welke plannen daarbij moeten wijken is nog niet duidelijk, maar markten reageerden vast positief aangezien de Italiaanse rente deze week verder daalde", aldus Colijn.

Maandag start de week met productiecijfers van de Nederlandse, de Italiaanse en de Britse industrie. Uit het Verenigd Koninkrijk komt tevens een groeicijfer.

Dinsdag is de aandacht opnieuw gericht op het Verenigd Koninkrijk, als het Britse parlement stemt over een Brexit deal. Het lijkt geen eenvoudige zaak voor premier Theresa May om haar deal met Brussel goedgekeurd te krijgen. Ook zijn er steeds geluiden dat de stemming zal worden uitgesteld.

Verder staat er dan een Duitse ZEW index op de rol.

Woensdag gaan we verder met de industriƫle productie in de eurozone en een Amerikaanse inflatiecijfer. Ook zijn er weer de Amerikaanse olievoorraden. Afgelopen week bleek voor het eerst in ruim twee maanden dat de voorraden waren afgenomen. IJkpunt voor de oliemarkt was toen echter de vergadering van OPEC in Wenen. Uiteindelijk werd er vrijdag besloten dat er vanaf januari 1,2 miljoen vaten olie minder worden geproduceerd. Daarvan neemt het kartel 0,8 miljoen voor zijn rekening.

Donderdag is de agenda gevuld met inflatiecijfers uit onder meer Duitsland en Frankrijk, maar zal de meeste aandacht uitgaan naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

Volgens UBS zal de markt donderdag in Frankfurt vooral uitkijken naar de nieuwe macro-economische projecties van de ECB. Daarbij zal de centrale bank voor het eerst zijn licht laten schijnen op 2021.

"Ook al valt de groei wat tegen, een recessie in de Eurozone lijkt niet aanstaande al blijft er veel onzekerheid over de outlook met thema's als Brexit, handel en de Italiaanse begroting", schreef econoom Colijn van ING in een vooruitblik.

UBS denkt dat de ECB pas in december 2019 voor het eerst de depositorente zal verhogen, terwijl de centrale bank nog dit jaar zal stoppen met QE. Een tweede verhoging verwacht de ECB in maart 2020, waarna de depositorente weer positief zal zijn. Momenteel staat deze rente op 0,40 procent negatief.

Beleidsmakers van de Europese Centrale Bank zouden naar manieren zoeken om de eurozone zonder te veel pijn te laten afkicken van jaren met goedkoop geld, bijvoorbeeld door de tijdelijke TLTRO-leningen permanent te maken, schreef persbureau Reuters afgelopen week.

Vrijdag zijn er dan productiecijfers uit China en de Verenigde Staten. Ook staan er in beide landen detailhandelsverkopen op de rol. Verder is het op de laatste handelsdag van de week tijd voor de voorlopige inkoopmanagersindices.

De bedrijfsagenda is komende week vrijwel leeg. Alleen internationaal is er nog een enkele bedrijf dat met cijfers komt.

December is historisch gezien een goede maand om in aandelen te zitten, merkte analist Van Zeijl van Actiam nog op.

Toch is het sentiment onder de beleggers van online broker Binck deze maand gedaald. De beleggersbarometer daalde van 4,4 in november naar 3,8 in december. "De sterkste daling sinds de zomer en fors lager dan de piek van 6,2 begin dit jaar", aldus Binck. De index loopt van -10 naar +10.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 09, 2018 10:35 ET (15:35 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.