*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Damrak lager

maandag 10 december 2018 11:42

Verliezen houden aan.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden maandag richting het einde van de ochtendhandel lager, onder invloed van aanhoudende onrust over Italië, Brexit en de politieke onrust in Frankrijk.

De AEX index daalde 0,7 procent tot 500,58 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,7 procent liet optekenen en voor de AScX een min van 1,6 procent op de borden stond.

"Het gaat hard", zei vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. De verliezen worden over een breed front geleden, nadat Wall Street vrijdag fors lager sloot.

De verliezen zijn misschien overdreven, denkt Vermeulen "maar je kunt niet tegen deze markt ingaan", aldus de vermogensbeheerder. Er is veel onzekerheid rond Brexit, Italië en nu ook de onrust in Parijs. Totdat daar meer duidelijkheid over is, is het "vreselijk lastig" op de beurs, meent Vermeulen. Hij heeft nog wel vertrouwen dat er herstel kan volgen na nieuws over Brexit en Italië deze week.

Vermeulen zei verbaasd te zijn dat het politieke protest van de 'gele hesjes' doorzet. Hij zei wel begrip te hebben voor de onvrede, gezien de stijgende lasten voor de gewone burger, die de afgelopen jaren een steeds kleiner deel van de economische groei toebedeeld krijgt. "Heeft de politiek het dan goed gedaan? Ik ben geen socialist, maar je kunt niet alleen maar één kant op blijven kijken", aldus de vermogensbeheerder.

De olieprijs was relatief stabiel. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent tot 52,39 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,1 procent steeg tot 61,73 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1408. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1432 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1406 op de borden.

Er waren diverse Britse economische cijfers. De Britse industriële productie kromp in oktober met 0,6 procent op maandbasis, waar een daling met 0,2 procent werd verwacht. De Britse economie groeide met 0,1 procent in oktober, en met 1,5 procent op jaarbasis. Het Britse handelstekort bleek te zijn gestegen tot 10,3 miljard pond, maar dit kwam vooral door een groter tekort in de goederenhandel met niet-EU landen. Het tekort met EU-landen nam juist af.

Volgens Naeem Aslam is er geen twijfel dat de Britse economie is verslechterd en dat het vertrouwen bij ondernemers aan diggelen is, door de aanhoudende onrust rond Brexit.

Het Britse pond stond 0,3 procent hoger ten opzichte van de euro, in afwachting van de belangrijke stemming in het Britse parlement over het Brexit-akkoord.

Maar niet alleen uit het Verenigd Koninkrijk waren er cijfers.

De Japanse economie bleek in het derde kwartaal veel sterker dan verwacht te zijn gekrompen. In de periode juli tot en met september kromp de economie met 2,5 procent op jaarbasis. Dat was flink meer dan de krimp van 1,2 procent die in een eerdere raming werd voorzien.

Ook waren er exportcijfers. In Duitsland trok de export, na een krimp in september, in oktober weer aan. De export steeg met 0,7 procent op maandbasis en zelfs 8,5 procent op jaarbasis. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING een signaal dat het niet alleen maar ellende is in Duitsland. "Maar het herstel is te klein voor ons om overdreven optimistisch te worden", aldus Brzeski.

De Chinese export groeide in november met 5,4 procent op jaarbasis. Economen rekenden echter op een groei van 10 procent. De import groeide daarnaast slechts met drie procent, terwijl op maar liefst 14,5 procent was gerekend.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 22 van de 25 aandelen in het rood. De grootste verliezers waren Galapagos, Altice en RELX met elk ongeveer 2 procent.

ASR Nederland was een van de weinige stijgers met een winst van 0,3 procent.

Aegon verloor 1,0 procent, ondanks een adviesverhoging door ABN AMRO. De bank verhoogde het advies voor de verzekeraar naar Kopen, met handhaving van het koersdoel op 6,00 euro, na de recente koersdalingen en een positieve beleggersdag van vorige week.

Zwaargewichten Royal Dutch Shell en ArcelorMittal verloren ruim een procent.

Vopak daalde 1 procent. Macquarie verhoogde het advies echter van neutraal naar outperform en het koersdoel met 10 euro naar 45,00 euro.

In de Midkap was Flow Traders de gebeten hond met een koersverlies van 6 procent. Het bedrijf maakte vrijdag nabeurs bekend dat de raad van commissarissen heeft voorgesteld om Dennis Dijkstra opnieuw te benoemen als enige CEO bij het bedrijf en dat CFO Marcel Jongmans per direct vertrekt. Nadat co-CEO Sjoerd Rietberg in september zijn vertrek aankondigde, moest het bedrijf besluiten of het wel of geen nieuwe co-CEO zou aanstellen. ING ziet een duidelijk verband tussen de beslissing om dat niet te doen en het abrupte vertrek van Jongmans.

"Dit aandeel zou het goed moeten doen in een onrustige beurs. Dus de daling zal wel te maken hebben met de vertrekkende CFO", meende ook Vermeulen van Aberfeld.

Ook het volatiele metaalbedrijf AMG verloor fors, 5,2 procent.

PostNL leverde 3,4 procent in. Het bedrijf staat onder druk van vakbond FNV om de lonen te verhogen met 5 procent, anders dreigen stakingen.

Air-France-KLM won 1,2 procent. Afgelopen maand vervoerde de luchtvaartmaatschappij, inclusief alle dochterondernemingen, in totaal 7,6 miljoen passagiers, een stijging van 3,3 procent op jaarbasis.

Adyen verloor 2,4 procent. KBC Securities startte maandag met het volgen van de betaaldienstverlener met een koopaanbeveling en een koersdoel van 555,00 euro.

Onder de kleinere aandelen verloren Pharming en Kiadis Pharma beide bijna 4 procent in waarde.

Bouwbedrijf VolkerWessels moest 3,2 procent prijsgeven. Sectorgenoot BAM leverde 3,4 procent in. BAM Groep diende een schadeclaim in bij drie opdrachtgevers van de tramlijn Noorderlijn in Antwerpen, vanwege de vertraging die dit project oploopt. Dit bevestigde een woordvoerder van BAM maandag tegenover ABM Financial News. De zegsman wilde geen mededelingen doen over de hoogte van de schadeclaim, maar volgens de Belgische krant De Tijd gaat het om een bedrag van meer dan 100 miljoen euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 10, 2018 05:42 ET (10:42 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.