*

Nieuws Binnenland

Valuta: Brexit eist vrijwel alle aandacht op

dinsdag 11 december 2018 09:34

Markt blijft onzeker en nerveus.

(ABM FN-Dow Jones) Het Britse pond heeft kans gezien een licht herstel ten opzichte van de dollar op het bord te krijgen, nadat de munt het zwaar te verduren kreeg in het Brexit-geweld van de afgelopen dagen. Inmiddels is een Brexit-stemming verdaagd en is de Britse premier in Europa op roadshow om steun te werven voor een aangepaste versie van het Brexit-akkoord.

"En daarmee gaat het deze dagen maar om één ding en dat is de Brexit en dan met name over de Ierse grens" , aldus valutahandelaar Laurens Maartens van de Nederlandse Betaal- en Wisselmaatschappij dinsdag tegen ABM Financial News. "Ik verwacht dat er vandaag geen nieuwe ontwikkelingen bekend gemaakt worden, maar lang kan dat niet duren naar mijn idee", aldus Maartens.

De Britse premier Theresa May doet momenteel verwoede pogingen om in het Europese speelveld de handen op elkaar te krijgen het Brexit-akkoord aangepast te krijgen, opdat ze dit succesvol door het Britse parlement kan loodsen. Vandaag zou de stemming erover plaats hebben gevonden, maar May besloot tot uitstel ervan voor onbepaalde tijd, nadat maandag duidelijk werd dat het voorstel het niet zou halen.

De kans op heronderhandelingen van de deal met Brussel lijkt echter klein. "Dit akkoord is de beste en enige mogelijk deal", citeerde een woordvoerder voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie maandag. "We zullen niet heronderhandelen [..] en wat ons betreft verlaat het VK de EU op 29 maart 2019."

Maandagavond meldde ook EU-president Donald Tusk dat er niet heronderhandeld zal worden. Sterker nog, nu de tijd opraakt, zal er meer en meer moeten worden gekeken naar de voorbereidingen op een no-deal-Brexit, aldus Tusk.

Woensdag staat om 17.00 uur in Brussel een ontmoeting gepland tussen May en Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad.

Maartens sprak dinsdag van een nerveuze en onzekere markt waarbij veel partijen aan de zijlijn toekijken. "Er zijn veel dossiers die veel pijnpunten bevatten en daarmee erg gecompliceerd zijn. Het is donderdag wel interessant te bezien wat de voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi bij het rentebesluit zegt over de Brexit, Frankrijk en Italië, dat nog altijd een begroting voor 2019 moet overleggen", aldus Maartens.

Frankrijk legt een stevige claim op de staatsbegroting met de voorstellen van de Franse president Emmanuel Macron om onder andere het minimumloon te verhogen, in de hoop daarmee de sociale onrust in het land in te dammen.

Het Britse pond blijft ondertussen kwetsbaar, "zeker als de volumes richting het einde van het jaar opdrogen", aldus Audrey Childe-Freeman, hoofd strategie bij consultant FX Knowledge. Zij wees op de onzekerheid over het tijdspad waarin de Brexit zich momenteel bevindt, waarmee de Zwitserse frank en goud wel eens gewild zouden kunnen worden.

In het Verenigd Koninkrijk staan voor november de werkloosheidsdata geagendeerd met een verwachte werkloosheid van 4,1 procent, gelijk aan oktober.

Ook komt in Duitsland de vertrouwensindex ZEW over december naar buiten. De verwachtingsindex loopt in de prognose terug van 58,2 naar 56,3.

In de Verenigde Staten gaat de aandacht dinsdag uit naar de producentenprijzen over november. De verwachting is dat deze op maandbasis met 0,1 procent zijn teruggelopen tegen een stijging met 0,6 procent in de maand ervoor. Zonder rekening te houden met de volatiele effecten van voedsel en energie ligt de prognose op een stijging op maandbasis met 0,1 procent tegen een plus van 0,5 procent in oktober.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 11, 2018 03:34 ET (08:34 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.