*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen openen hoger

woensdag 12 december 2018 07:02

Flinke koerswinsten in Azie.

(ABM FN) De Europese beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet.

IG Markets voorziet een openingswinst van 62 punten voor de Duitse DAX, een plus van 27 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 30 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn dinsdag fors hoger gesloten, in de hoop dat de VS en China een handelsakkoord zullen bereiken.

"De markt noteert hoger, in de hoop dat de VS en China een handelsovereenkomst zullen bereiken. Er is bevestigd dat delegaties van beide landen met elkaar in gesprek zijn. Handelaren houden vast aan elke strohalm die een eind aan de handelsoorlog kan maken", stelde analist David Madden van CMC Markets.

Madden wees ook op tweets van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin Trump stelde dat de gesprekken met China "erg productief" verlopen. "Er zijn geen verdere details over de gesprekken bekend, dus handelaren zullen zijn tweets nauwgezet blijven volgen", aldus Madden.

Volgens persbureau Bloomberg zou China bovendien bereid zijn om de importheffingen op Amerikaanse auto's van 40 procent naar 15 procent te verlagen.

De Britse premier Theresa May maakt momenteel een rondje langs de Europese velden in de hoop steun te krijgen voor de nodige aanpassingen in het Brexit-akkoord.

De kans op heronderhandelingen van de deal met Brussel lijkt echter klein. "Dit akkoord is de beste en enige mogelijk deal", citeerde een woordvoerder voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie maandag. "We zullen niet heronderhandelen [..] en wat ons betreft verlaat het VK de EU op 29 maart 2019."

In het Verenigd Koninkrijk werd over de periode augustus tot en met oktober een stabiele werkloosheid gemeld van 4,1 procent terwijl het uurloon met 3,3 procent de hoogste stijging liet zien sinds november 2008.

In Duitsland kwam de vertrouwensindex ZEW over december een stuk beter uit dan in november en was ook beduidend beter dan verwacht. De verwachtingsindex bevindt zich wel nog altijd op negatief terrein.

Bedrijfsnieuws

WPP lanceerde dinsdag een herstructureringsplan. Het bedrijf wil 3.500 banen schrappen en een groot aantal kantoren sluiten of met andere kantoren laten fuseren. Het aandeel van het Britse advertentie- en PR-bedrijf steeg dinsdag met 4,8 procent.

Hornbach verloor op de Duitse beurs 14,5 procent, nadat de bouwmarkt dinsdag de winstverwachting verlaagde. Het bedrijf heeft last van hogere inkoopprijzen en een toegenomen concurrentie.

Ashtead Group klom 3,6 procent. De Britse verhuurder van bouwmaterieel liet blijken positief te zijn over het eind van het jaar. Het verhoogde bovendien zijn winstverwachtingen over geheel 2018.

Carpetright heeft in de eerste 26 weken van het lopende gebroken boekjaar, dat eindigde op 27 oktober, de omzet en de operationele resultaten onder druk zien staan. In het overgangsjaar blijven voor de korte termijn het consumentenvertrouwen en de consumentenbestedingen voor de retailsector een bron van zorg met het oog op de Brexit. Met de kostenbesparingen en een leidende marktpositie verwacht het bedrijf dat het structureel het beste is gepositioneerd. Het aandeel Carpetright won dinsdag 5,8 procent.

De Europese Commissie is dinsdag akkoord gegaan met de overname van Gemalto door Thales, maar stelde wel voorwaarden. Thales zal zijn hardware-beveiligingsmodules voor algemeen gebruik moeten verkopen. Door de combinatie van deze activiteiten van beide bedrijven zou een te groot marktaandeel ontstaan, met te weinig concurrentie in deze markt tot gevolg. Het aandeel Gemalto sloot een half procent hoger en Thales zelfs 2,5 procent.

Brussel start verder een diepgravend onderzoek naar de voorgenomen overname van activiteiten van Liberty Global in Tsjechië, Duitsland, Hongarije en Roemenië door Vodafone. Het aandeel Vodafone steeg 2,6 procent.

Euro STOXX 50 3.055,32 (+1,6%)

STOXX Europe 600 344,18 (+1,6%)

DAX 10.780,51 (+1,5%)

CAC 40 4.806,20 (+1,3%)

FTSE 100 6.806,94 (+1,3%)

SMI 8.715,08 (+1,9%)

AEX 501,01 (+1,1%)

BEL 20 3.334,79 (+1,5%)

FTSE MIB 18.591,01 (+1%)

IBEX 35 8.735,50 (+0,9%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag hoger.

De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag na een turbulente handelssessie verdeeld gesloten.

Wall Street begon dinsdag heel positief, maar de openingswinsten smolten weg naar aanleiding van een verhit gesprek tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Democratische leiders Nancy Pelosi en Chuck Schumer in het Witte Huis. Het gesprek werd deels op de Amerikaanse televisie uitgezonden. Trump dreigde de Democraten met het stilleggen van de Amerikaanse regering, als hij geen of onvoldoende geld krijgt voor de bouw van een muur bij de Mexicaanse grens. Trump wil hiervoor 5 miljard dollar ontvangen. De Democraten bieden een bedrag van 1,3 miljard dollar voor beveiliging van de grens.

De bouw van de muur was een belangrijke belofte tijdens de verkiezingscampagne van Trump. Hij vindt dat 'open grenzen' leidt tot een toename van criminaliteit of andere problemen. Het vooruitzicht van een zogeheten shutdown van de regering zorgde voor een flinke dip in de koersen op Wall Street.

"Vandaag lijkt een spiegelbeeld van gisteren. We begonnen sterk, waarna de winsten werden weggevaagd. Gisteren corrigeerde de markt juist de openingsverliezen", zei Colin Cieszynski, marktstrateeg bij SIA Wealth Management. Volgens Cieszynski blijft de volatiliteit op Wall Street hoog. "De beren of de stieren kunnen de markt niet controleren."

De positieve stemming bij het begin kwam door een hernieuwde toenadering tussen de VS en China. Beide kemphanen begonnen maandagavond een nieuwe ronde van handelsbesprekingen met een telefoongesprek tussen de minister van financiën Steven Mnuchin, de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en de Chinese vicepremier Liu He. Er zou volgens Dow Jones Newswires gesproken zijn over de aankoop van landbouwproducten door China en aanpassingen aan het Chinese economische beleid, zoals plannen voor Chinese dominantie in kunstmatige intelligentie.

Persbureau Bloomberg meldde dat China werkt aan een verlaging van zijn importheffingen op auto's die in de Verenigde Staten zijn gemaakt. Een voorstel om het tarief te verlagen van 40 naar 15 procent zou de komende dagen worden besproken in het Chinese kabinet. Aandelenkoersen van autofabrikanten zoals BMW, Ford en Tesla stegen zo'n 1 procent op het nieuws.

Trump roerde zich dinsdag weer op Twitter met een positieve boodschap voor de markten. "Zeer productieve gesprekken gaande met China! Kijk uit naar wat belangrijke aankondigingen!", schreef de president.

De producentenprijzen in de Verenigde Staten stegen in november met 0,1 procent, na een stijging van 0,6 procent in oktober. Vooraf werd gerekend op een minieme daling.

De euro/dollar noteerde op 1,1323. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1360 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1354 op de borden.

Olie werd duurder. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 1,4 procent tot 51,73 dollar, terwijl een februari-future Brent 0,6 procent duurder werd op 60,30 dollar. Het stilleggen van een belangrijk olieveld in Libië, na een aanval door militanten was positief voor de olieprijs.

Bedrijfsnieuws

Alphabet, het moederbedrijf van Google, noteerde 0,8 procent hoger. CEO Sundar Pichai van Google werd dinsdag tijdens een hoorzitting van het Amerikaanse Congres ondervraagd over mogelijke manipulatie van de zoekresultaten op Google. "Het is niet mogelijk om de resultaten door een werknemer van Google of een groep werknemers te manipuleren", stelde Pichai. Volgens sommige Republikeinen blijkt uit de zoekresultaten van Google een bepaalde politieke vooringenomenheid.

Het aandeel Pfizer daalde 0,9 procent, na een adviesverlaging door JP Morgan naar neutraal, vanwege de hogere waardering in de markt voor de farmaceut.

Aandelen van DSW stegen 8,1 procent, na sterke kwartaalcijfers voor de schoenenverkoper.

In de grondstoffensector verhoogde mijnbouwer Anglo American dinsdag zijn productieverwachting. Het aandeel ging 3,3 procent omhoog.

Verizon meldde dinsdag dat de vierdekwartaalcijfers van het bedrijf zullen worden getroffen door een regeling waarbij 10.400 medewerkers vrijwillig het bedrijf kunnen verlaten. Dit kost een slordige 2 miljard dollar aan vertrekregelingen. Ook neemt het bedrijf een last van 4,6 miljard dollar voor zijn digitale reclametak Oath. Het aandeel steeg 1 procent.

S&P 500 index 2.636,78 (-0,04%)

Dow Jones index 24.370,24 (-0,2%)

Nasdaq Composite 7.031,83 (+0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag flink hoger, met een plus van 2,1 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,2 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225 21.583,83 (+2,1%)

Shanghai Composite 2.599,29 (+0,2%)

Hang Seng 26.164,00 (+1,5%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1331. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1323 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1319 op de borden.

USD/JPY Yen 113,42

EUR/USD Euro 1,1331

EUR/JPY Yen 128,53

MACRO-AGENDA:

06:30 Faillissementen - November (NL)

11:00 Industriële productie - Oktober (eur)

13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

14:30 Inflatie - November (VS)

16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

- Geen agendapunten

Door: ABM Financial News.

pers@abmfn.be

Redactie: +32(0)78 486 481

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 12, 2018 01:02 ET (06:02 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.