*

Nieuws Binnenland

Topman Hamers begrijpt 'negatieve beeld' ING (2)

woensdag 12 december 2018 14:56

N i e u w bericht, meer informatie vanaf de 4e alinea

DEN HAAG (AFN) - ING-topman Ralph Hamers begrijpt het negatieve beeld van ING dat de afgelopen maanden is ontstaan. Zijn bank ligt onder vuur door onder meer een geruchtmakende witwasaffaire en een rel rond een inmiddels afgeblazen salarisverhoging voor hemzelf.

,,Ik denk dat wij als ING de hand in eigen boezem moeten steken'', zei Hamers tijdens een gesprek met de Tweede Kamer. Hij was daar met andere bankiers, wetenschappers en toezichthouders uitgenodigd om te vertellen hoe de financiƫle sector ervoor staat, zo'n tien jaar na de kredietcrisis.

Vooral de witwaszaak, waarover ING afgelopen nazomer een schikking van in totaal 775 miljoen euro trof, zit Hamers niet lekker. ,,Ik kan wat daar fout is gegaan niet terugdraaien, ik kan wel zeggen dat ik het heel erg vind'', zei hij. ,,Het had nooit mogen gebeuren, maar het is wel gebeurd. Dat raakt iedere medewerker van ING, en mij ook.''

ING werd op de vingers getikt omdat de bank jarenlang veel te weinig deed om witwassen door klanten te voorkomen. Verbetering van de controleprocessen heeft volgens Hamers ,,de hoogste prioriteit''. Hij benadrukte dat de bank op het gebied van gedrag en bedrijfscultuur al veel stappen in de goede richting heeft gezet, ,,maar ook stappen terug''.

De raad van commissarissen van ING wilde eerder dit jaar voor het salaris van de topman fors verhogen, hoewel toen al duidelijk was dat de bank flink zou moeten bloeden voor zijn onoplettendheid. Hamers noemde het salarisvoorstel, dat na veel politieke en maatschappelijk kritiek weer werd ingeslikt, een grote inschattingsfout.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)