*

Nieuws Binnenland

Nipt hogere opening Beursplein 5 voorzien

donderdag 13 december 2018 08:18

Vanmiddag rentebesluit ECB.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een vrijwel neutrale opening tegemoet. Wall Street sloot woensdagavond in het groen, maar gaf wel een deel van de eerder tijdens de handelsdag opgebouwde winsten prijs, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend hoger koersen.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. De index won woensdag al 1,7 procent op 509,72 punten.

Onder meer signalen die wezen op een ontspanning rond het handelsconflict tussen de VS en China, met name twitterberichten van Donald Trump en de vrijlating van financieel directeur Sabrina Meng van het Chinese concern Huawei, en een toenadering van Rome richting Brussel omtrent zijn begrotingstekort, gaven beleggers moed.

Woensdagavond gooide een vertrouwensstemming over de positie van de Britse premier Theresa conform verwachting geen roet in het eten. May overleefde de stemming en zal nu blijven strijden om haar partij achter de Brexit-deal met de EU te laten scharen. Marktvolgers vreesden opvolgingsproblemen en chaos indien May was weggestemd.

Wall Street startte woensdag voortvarend aan de handelsdag, maar zag een deel van de winsten richting de slotbel vervliegen. Hoofdgraadmeter S&P 500 sloot ruim een half procent hoger.

Ook de Amerikaanse olieprijs gaf eerdere winsten prijs, en de februari-future sloot zelfs 1 procent lager op 51,15 dollar. Eerder woensdag steeg de olieprijs, na een daling van de Amerikaanse olievoorraden voor de tweede week op rij, na elf weken van stijgingen. Tegelijkertijd met de daling van de olieprijs halveerde de winst op Wall Street.

In Aziƫ was het sentiment vanochtend positief. "Rust is eindelijk teruggekeerd op de markten", merkten analisten van Mizuho Bank op. De mondiale aandelenmarkten waren aan het begin van de week nog volatiel, maar stabiliseerden nadat nieuwsrapporten de afgelopen dagen een vermindering van de spanningen tussen de VS en China aangaven, aldus de marktvolgers.

De beurzen in Tokio, Shanghai en Hong Kong koersten vanochtend circa een procent hoger.

Rentebesluit ECB

De ogen zijn vanmiddag gericht op Frankfurt, waar de Europese centrale bank conform verwachting de rente ongemoeid zal laten. De toelichting op het besluit door voorzitter Mario Draghi zal dan ook op de meeste aandacht kunnen rekenen.

Beleidsmakers van de Europese Centrale Bank zouden naar manieren zoeken om de eurozone zonder te veel pijn te laten afkicken van jaren met goedkoop geld, bijvoorbeeld door de tijdelijke TLTRO-leningen permanent te maken, schreef persbureau Reuters afgelopen week.

UBS denkt dat de ECB pas in december 2019 voor het eerst de depositorente zal verhogen, terwijl de centrale bank nog dit jaar zal stoppen met QE. Een tweede verhoging verwacht de ECB in maart 2020, waarna de depositorente weer positief zal zijn. Momenteel staat deze rente op 0,40 procent negatief.

Naast het rentebesluit kunnen ook Franse inflatiecijfers over november op aandacht rekenen. Vanochtend werd al bekend dat de Duitse inflatie volgens een tweede raming van het Duitse statistiekbureau Destatis in november minder hard is gestegen dan een maand eerder.

De Duitse inflatie kwam in november op jaarbasis gemeten uit op 2,3 procent. In oktober stegen de prijzen nog met 2,5 procent. Er was ook een inflatie van 2,3 procent voorzien. De geharmoniseerde inflatie, die het mogelijk maakt een Europese vergelijking uit te voeren, bleef in november 2,2 procent op jaarbasis.

Bedrijfsnieuws

Van Lanschot Kempen verwacht een boekwinst van circa 35 miljoen euro op de verkoop van zijn belang in de apothekersketen AIO II. De bank heeft overeenstemming bereikt met fondsen onder beheer van Bencis en verwacht de transactie begin 2019 af te kunnen ronden. Mededingingsautoriteiten moeten nog akkoord gaan.

Sif Holding kreeg van Dredging International een opdracht voor de productie van 58 monopiles. Met de productie van de monopiles is ongeveer 60 kiloton gemoeid en de verbindingsstukken zijn goed voor nog eens 13,7 kiloton. De productie is gepland voor 2019. Overigens was de opdracht al opgenomen in het orderboek van Sif, maar toen nog als project waarover exclusief werd onderhandeld.

Veon benoemde Ursula Burns tot nieuwe CEO. Burns was sinds maart dit jaar al tijdelijk uitvoerend voorzitter van Veon en sinds juli 2017 hoofd van de raad van bestuur van Veon. Zij is als CEO de opvolgster van Jean-Yves Charlier.

De Nieuw-Zeelandse toezichthouder stemde in met de overname van Gemalto door Thales, maar stelde wel voorwaarden. Met de goedkeuring van Nieuw-Zeeland heeft Thales inmiddels 9 van de benodigde 14 goedkeuringen binnen.

ABN AMRO haalde Boskalis van de verkooplijst en hanteert een koersdoel van 23,00 euro. Met het oog op de sterke balans en de steun van grootaandeelhouder HAL denkt ABN AMRO dat Boskalis in staat is om de tegenwind het hoofd te kunnen bieden en in 2020 als winnaar uit de strijd te komen.

Slotstanden Wall Street

De breed samengestelde S&P 500 index eindigde woensdag 0,6 procent hoger op 2.651,07 punten. De Dow Jones index steeg 0,6 procent en technologiebeurs Nasdaq ging 0,9 procent omhoog.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 13, 2018 02:18 ET (07:18 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.