*

Nieuws Binnenland

Valuta: ECB in focus

donderdag 13 december 2018 09:42

Britse premier May blijkt kat met negen levens.

(ABM FN-Dow Jones) Het Britse pond heeft een stevig herstel laten zien, nadat Theresa May premier van het Verenigd Koninkrijk mag blijven. Daarmee is haar Brexit-opdracht er geenszins eenvoudiger op geworden en blijft de sterlingkoers zeer kwetsbaar.

"Het Britse pond blijft onderhevig aan volatiliteit en onzekerheden", aldus valutahandelaar Paul Erdmann van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "We zien dat hier bij Ebury vooral terug bij Nederlandse exporteurs die veel zaken doen met het Verenigd Koninkrijk. Zij kiezen in dit valutaklimaat veel voor termijncontracten om risico's af te dekken", aldus Erdmann.

Vanaf vandaag is May uitgenodigd in Brussel met de andere 27 EU-lidstaten verder te praten op de EU-top over de Brexit, waarbij vooraf al duidelijk is dat de onderhandelingsruimte voor haar eigenlijk nihil is.

Nu May in elk geval haar Brexit-opdracht mag proberen af te maken en waarschijnlijk tot aan de volgende verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk premier van haar land kan blijven, verschuift de aandacht vandaag even naar andere prangende dossiers als de Italiaanse begroting en de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten, die beiden in een wat rustiger vaarwater lijken te zijn terechtgekomen en uiteraard het rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

"De verwachting is dat de ECB de rente ongemoeid laat, waarmee de aandacht komt te liggen op hetgeen voorzitter Mario Draghi in de persconferentie eventueel indirect zegt over Brexit en Italië. Beiden kennen een politieke lading en politiek is niet het terrein van de ECB-voorzitter. Verder wordt rekening gehouden met de beëindiging van het opkoopprogramma van obligaties door de ECB, het zogeheten Quantitative Easing, en niet een eventuele verlenging ervan", aldus de valutahandelaar donderdag.

Italië heeft zijn voorlopige begroting voor 2019 herzien en zal nu uitkomen op een begrotingstekort van 2,04 procent, waar Rome eerder op 2,4 procent mikte, maar waar Brussel ernstige bezwaren tegen maakte. Met de vrijgevige hand van de Franse premier Emmanuel Macron, die daarmee deze week zijn opstandige landgenoten tegemoet wilde komen, zagen de regeringsleiders van de Vijfsterrenbeweging hun kans schoon niet al te veel in de begroting te snijden, maar het is niet zeker of Europa daar akkoord mee gaat. De Italiaanse rente maakte in elk geval wel alvast een duikeling naar het laagste punt sinds 1 oktober van dit jaar.

Rondom de handelsvete tussen de Verenigde Staten en China is inmiddels iets meer uitzicht op een normalisering van de handelsverhoudingen ontstaan, maar met de arrestatie van een tweede Canadees in China heeft de kwestie er wel een lading bij gekregen. "Niets lijkt zeker in deze zaak, maar het is niet onmogelijk dat China de arrestanten inzet om de CFO van Huawei vrij te krijgen", aldus Erdmann.

De Zwitserse centrale bank, de SNB, hield het belangrijkste rentetarief vandaag op 0,75 procent negatief. De Zwitserse monetair beleidsmakers zagen tot nog toe onder leiding van hun voorzitter Thomas Jordan nog altijd genoeg economisch perspectief, die overigens wel in gevaar kan komen door protectionisme en politieke onenigheden. De bank zag nu een geleidelijk vertraging van de mondiale economie als een mogelijk scenario. De SNB blijft actief op de valutamarkten als deze dat nodig acht.

De inflatie van Duitsland kwam in november uit op 2,3 procent, tegenover 2,5 procent in oktober. Er was ook een stijging van de consumentenprijzen voorzien van 2,3 procent.

De Franse consumentenprijzen stegen op jaarbasis met 1,9 procent tegen 2,2 procent in oktober.

In de Verenigde Staten staan voor donderdag onder andere de importprijzen over november op de rol. Die zijn naar verwachting met 1,1 procent gedaald tegen een stijging met 0,5 procent een maand eerder.

De wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 8 december dalen naar verwachting met 6.000 naar 225.000 stuks.

De euro noteerde donderdag op 1,1384 dollar, een stijging met 0,1 procent. Ten opzichte van het Britse pond leverde de Europese munt 0,1 procent in en noteerde het op 0,8997 Britse pond. De euro en de Zwitserse frank hielden elkaar ook na de bekendmaking van het Zwitserse rentebesluit in evenwicht waarmee de euro 1,1289 Zwitserse frank kostte.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 13, 2018 03:42 ET (08:42 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.