*

Nieuws Binnenland

Lichte verliezen op Europese beurzen

maandag 17 december 2018 12:14

Terughoudendheid bij beleggers.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren maandag rond het middaguur licht lager.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,4 procent tot 345,79 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,1 procent op 10.850,73 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,5 procent op 4.831,79 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,2 procent lager op 6.829,24 punten.

"Na enkele turbulente handelsdagen vorige week, maken beleggers zich op een ietwat terughoudende manier klaar voor de laatste volledige handelsweek van het jaar", aldus marktanalist Michael Hewson. Volgens Hewson blijven beleggers vooral bezorgd over politieke instabiliteit en economische zwakte, na "tegenvallende" macrocijfers uit Europa, China en Japan van vorige week.

"Hoewel we op korte termijn geen recessie verwachten zal de onzekerheid over de economische groei, de politieke onzekerheid en de onzekerheid over het beleid van de centrale banken leiden tot heftiger koersbewegingen", zo vulde investmentmanager Simon Wiersma van ING aan. "De financiële markten zullen dan ook voorlopig nog wel beweeglijk blijven. Dit zijn geen omstandigheden waarin je als belegger grote posities wilt innemen of een duidelijke richting kiest."

Hewson van CMC merkte op dat hoewel de Aziatische beurzen de week "gematigd positief" zijn begonnen in aanloop naar de bijeenkomsten van de Japanse en Amerikaanse centrale bank, dit zich niet doorvertaalde naar hogere koersen in Europa.

Verder wees de marktvorser naar Italië, dat van plan lijkt om het begrotingstekort te laten dalen van 2,4 procent tot 2,04 procent. Toch leek de Italiaanse regering daarmee niet te willen voldoen aan de door Brussel gestelde wens van minder dan twee procent. Hewson is benieuwd of Italië daadwerkelijk zijn beloftes zal nakomen.

Op macro-economisch vlak bleef het maandag rustig. Vanochtend kregen beleggers wel inzicht in inflatiecijfers uit de eurozone over november. De inflatie van de consumentenprijzen in de eurozone is in november sterker afgenomen dan eerder gemeld. Het inflatiecijfer daalde van 2,2 procent in oktober naar 1,9 procent afgelopen maand. Economen verwachtten dat de eerste raming van 2,0 procent niet zou wijzigen.

De euro/dollar noteerde op 1,1326. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,1306 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1293 op de borden.

De olieprijzen koersten tot 0,9 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Het Deense Saxobank en het Amsterdamse BinckBank hebben voorwaardelijke overeenstemming bereikt over een overname van de Nederlandse onlinebroker voor 424 miljoen euro. Saxo betaalt 6,35 euro per aandeel Binck cum dividend, een premie van 35 procent ten opzichte van de slotkoers van 14 december. De overnamesom wordt in contanten voldaan. KBC Securities noemde de overname de beste optie voor de onlinebroker. De koers steeg vanochtend tot 6,16 euro. Vrijdag sloot het aandeel op 4,72 euro.

Hennes & Mauritz heeft in het afgelopen jaar meer omzet geboekt ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van de Zweedse modegroep steeg met 5 procent tot 244 miljard Zweedse kroon, omgerekend circa 23,7 miljard euro, inclusief BTW. In lokale valuta steeg de omzet met 3 procent. Op 31 januari komt Hennes & Mauritz met een uitgebreider rapport over de jaarresultaten. Het aandeel H&M koerste maandag 5,7 procent lager.

De Britse energieleverancier SSE trekt de stekker uit de geplande fusiedeal met Innogy, het Duitse moederbedrijf van het Nederlandse Essent. Het aandeel SSE verloor 1,7 procent, terwijl Innogy eveneens 1,7 procent aan beurswaarde prijsgaf.

De Britse onlinekledingwinkel Asos heeft de winstverwachting voor zijn gebroken boekjaar verlaagd. Als gevolg maakte het aandeel een koersval van maar liefst 40 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag vermoedelijk een licht hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,1 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index daalde vrijdag 1,9 procent tot 2.599,96 punten, de Dow Jones index verloor 2,0 procent op 24.100,51 punten en de Nasdaq sloot 2,3 procent lager op 6.910,66 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 17, 2018 06:14 ET (11:14 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.