*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Amsterdamse beurzen zakken verder weg

dinsdag 18 december 2018 10:30

Vooral Fugro flink onderuit.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen verloren dinsdag gedurende de ochtend verder aan terrein. Rond de klok van half elf verloor de AEX 1,3 procent op 493,40 punten.

"Helaas, een eindejaarsrally lijkt er niet meer in te zitten", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. "Alleen Fed-voorzitter Powell lijkt de negatieve stemming op de wereldwijde aandelenbeurzen nog te kunnen keren."

Vandaag en morgen vergadert het beleidscomité van de Amerikaanse centrale bank, morgen wordt het rentebesluit bekendgemaakt. De algemene verwachting is dat de beleidsrente voor de negende keer sinds december 2015 met 0,25 procent wordt verhoogd, ondanks dat de Amerikaanse president Donald Trump hier niet om staat te springen.

Het beste scenario voor beleggers zou volgens Wiersma een zogeheten 'dovish hike' zijn, een renteverhoging met daarbij de toelichting dat het verdere pad van de beleidsrente afhankelijk zal zijn van toekomstige macro-economische cijfers.

ING merkte op dat de toenemende geopolitieke onzekerheid en een afkoeling van de economische groei beleggers voorzichtig maken. "De angst voor een recessie vinden we op dit moment niet terecht", aldus Wiersma evenwel. "Maar een recessie is ook weer niet uit te sluiten als die gedachte in de hoofden van consumenten en bedrijven gaat zitten. Het grootste risico is dat we elkaar een recessie gaan aanpraten, waardoor het vertrouwen daalt en bestedingen en investeringen afnemen."

Op macro-economisch vlak kregen beleggers inzicht in het Duitse ondernemersvertrouwen over december. Deze bleek te zijn gedaald van 102,0 in november naar 101,0 in december. Er was door economen vooraf gerekend op een stand van 101,6.

De deelindex voor de huidige situatie daalde van 105,9 naar 104,7 en voor de toekomstige ontwikkeling ging de deelindex van 99,8 naar 97,3.

De euro/dollar noteerde op 1,1372. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1347 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1340 op de borden.

De olieprijzen daalden met 3,7 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen waren Galapagos en Altice Europe de grootste dalers met ruim vier procent. Financials als ABN AMRO, NN Group en ING hielden juist de verliezen beperkt.

In de AMX won PostNL 0,3 procent. Fugro en Adyen behoorden tot de grootste dalers met verliezen van respectievelijk 6,5 en 3,9 procent.

Onder de kleinere aandelen was Lucas Bols een stijger met 0,3 procent. Heijmans won zelfs 1,8 procent. De bouwer sloot een overeenkomst om samen met de gemeente Den Haag een stedenbouwkundige visie te maken voor Den Haag Zuidwest. Accell maakte een pas op de plaats. De fietsenproducent wil zich focussen op de Europese activiteiten en wil als gevolg de Amerikaanse activiteiten voortzetten als een separate niet-kernactiviteit, mogelijk door middel van een verkoop. Voor ING kwam deze boodschap niet als een verrassing.

Het bedrijf verstrekte ook nadere informatie over haar financiële resultaten in 2018. Tot en met november is een netto-omzetgroei gerealiseerd van 6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Verder daalde van Lanschot 3,8 procent.

Het lokaal genoteerde AND spoot 9,5 procent omhoog. De kaartenmaker is voor zijn MapFusion-technologie een overeenkomst aangegaan met een dochteronderneming van een Europees automotive bedrijf.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 18, 2018 04:30 ET (09:30 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.