*

Nieuws Binnenland

Kleine winst op Damrak in aanloop naar Fed

woensdag 19 december 2018 17:54

ING noemt Italiaanse deal meevaller.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve hoger gesloten.

De AEX won 0,3 procent op 495,99 punten.

Beleggers zijn vooral in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve vanavond. Vermoedelijk wordt de rente verhoogd.

Daarnaast zullen beleggers ook kijken naar de zogeheten dot plot, het schematisch overzicht van het aantal renteverhogingen dat de verschillende Fed-beleidsmakers verwachten, om een idee te krijgen van het rentebeleid van de Fed in 2019.

"Het beleid van de Fed staat niet meer op de automatische piloot, dat wil zeggen elk kwartaal een kwartje omhoog, maar wordt meer en meer data-afhankelijk. De Fed heeft zichzelf daarmee optionaliteit verschaft. Dit kan volgend jaar uitermate goed van pas komen. Er vindt namelijk al inversie plaats op de Amerikaanse rentecurve", zei marktanalist Philip Marey van Rabobank in een voorbeschouwing. Hij bedoelt daarmee dat de korte en lange rente in de VS steeds dichter naar elkaar toe kruipen.

Ook zal de Fed nieuwe economische ramingen afgeven.

De Amerikaanse president Donald Trump is overigens mordicus tegen een renteverhoging. Dinsdag waarschuwde hij nog dat een verhoging "opnieuw een fout" van de Fed zou zijn. "Voel de markt aan en vertrouw niet op betekenisloze cijfers", zo hield hij de centrale bank voor.

Sales trader Gert Berendse van ING rekent op een renteverhoging, vergezeld van temperende woorden voor 2019. Indien de Fed niet verhoogt, dan is dit een veeg teken volgens ING. Dat betekent namelijk dat de centrale bankiers erkennen dat het echt niet goed gaat met de Amerikaanse economie. Toch zal het uitblijven van een renteverhoging volgens Berendse uiteindelijk positief worden opgepakt, onder het mom van "slecht nieuws is goed nieuws" voor de aandelenmarkten.

Een meevaller was dat de Europese Commissie en Italië een akkoord hebben bereikt over de begroting van Rome voor 2019. Daarmee ontloopt Italië een boete. Eurocommissaris Dombrovskis zei wel dat de situatie in Italië niet ideaal is.

"Duitsland zal hier niet blij mee zijn. Er wordt toch weer gemorreld aan de afspraken", aldus Berendse. Maar met de onrust in Frankrijk en vrees voor vergelijkbare taferelen in Italië, had Brussel volgens de marktkenner van ING ook niet veel mogelijkheden.

De euro/dollar noteerde op 1,1419. Olie herstelde na de enorme afstraffing op dinsdag van meer dan 7 procent. Het 'zwarte goud' werd woensdag ruim twee procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX waren Heineken en ASR koplopers. De bierbrouwer won 2,1 procent en de verzekeraar 1,9 procent.

Sectorgenoot Aegon won 0,3 procent, ondanks dat Credit Suisse het koersdoel verlaagde van 5,10 naar 4,85 euro en vasthield aan een verkoopaanbeveling. De indicaties die de verzekeraar recent gaf voor de VS maakte dat Credit Suisse de winsttaxaties voor 2019 met 2 procent verlaagde en voor daarna met 3 tot 4 procent.

Aalberts Industries daalde 1,1 procent en ASML werd 1,5 procent goedkoper. Een voorzichtige outlook van het Amerikaanse Micron Technology zette de halfgeleidersector in Europa lager. De outlook van Micron is "veel zwakker dan verwacht", aldus NIBC. En daarbij werden de geplande investeringen ook nog eens verlaagd, voegde de analist toe. Voor dit boekjaar mikt de Amerikaanse fabrikant van halfgeleiders op een zogeheten capex van 9,0 miljard tot 9,5 miljard dollar, 10 tot 14 procent minder dan waarop aanvankelijk werd gerekend.

Sectorgenoot ASMI verloor 2,8 procent, terwijl Besi 0,9 procent steeg.

Boskalis werd 0,8 procent goedkoper, ondanks een nieuwe opdracht om de Duitse rivier de Elbe te verdiepen. Daarmee is 200 miljoen euro gemoeid.

In de Midkap was Sligro de winnaar met een koersstijging van 3,0 procent. SBM Offshore won 2,0 procent.

Onder de kleinere aandelen deed Sif het goed met een koersstijging van 7,0 procent. Wessanen werd 2,8 procent duurder. Alfen verloor daarentegen 5,2 procent.

Aan de lijdensweg van het lokaal genoteerde Avantium kwam nog geen einde. Dinsdag was er al een dubbelcijferig koersverlies nadat BASF zich terugtrok uit een joint venture met Avantium, maar daar kwam vandaag nog eens 9,6 procent verlies bovenop.

Ease2pay leverde 9,0 procent in op een slotkoers van 1,57 euro. Er werd 2,3 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van 1,54 miljoen aandelen tegen 1,50 euro per stuk.

Tussenstanden Wall Street

Bij de slotbel in Brussel noteerde Wall Street ruim een half procent hoger.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 19, 2018 11:54 ET (16:54 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.