*

Nieuws Binnenland

Damrak sluit dieprood

donderdag 20 december 2018 17:58

Fed-rentebesluit trekt markt onderuit.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag met een stevig verlies gesloten. De AEX index daalde 2,0 procent tot 485,97 punten, terwijl de AMX een verlies van 2,8 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 1,7 procent.

Vandaag waren de Europese beurzen voor het eerst in de gelegenheid om te reageren op het rentebesluit van de Federal Reserve donderdagavond. Zoals verwacht verhoogde de Amerikaanse centrale bank de beleidsrente met een kwart procentpunt naar een bandbreedte van 2,25, 2,50 procent.

De Fed trotseerde de politieke druk, maar gaf wel aan minder renteverhogingen in 2019 te voorzien. De gemiddelde verwachting van het aantal renteverhogingen voor volgend jaar daalde van drie naar twee, aldus de zogeheten dot plot.

De markt reageerde teleurgesteld, aangezien sommige beleggers erop hoopten dat de Fed de rente uiteindelijk toch niet zou verhogen, onder druk van de Amerikaanse president Donald Trump en diverse media om een de rente niet te verhogen. Ook de dot plot bleek een tegenvaller. De markt hoopt namelijk op minder dan de twee gecommuniceerde renteverhogingen in 2019.

Powell zei in zijn toelichting op het rentebesluit onder andere dat de recente ontwikkelingen in de economie en op de financiële markten de visie van de Fed op het toekomstige rentepad niet fundamenteel hadden gewijzigd.

"De Fed laat de beurzen bloeden", reageerden de analisten van Lynx. "Na de recente marktturbulentie en de angst voor een afkoeling van de wereldwijde economie was in de markt de hoop geslopen voor slechts één verhoging volgend jaar. Nadat Fed-voorzitter Jerome Powell liet weten dat er 2 verhogingen gepland staan, zakte de markt in elkaar als een pudding", voegden zij toe.

De Bank of England besloot donderdag zijn belangrijkste rentetarief ongewijzigd te houden op 0,75 procent. Dat besluit was unaniem en conform verwachting.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdag dat de Nederlandse werkloosheid in november is gedaald tot 3,5 procent, wat voor het eerst iets lager is dan voor het uitbreken van de crisis eind 2018. De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk stegen in november op zowel maand- als jaarbasis, met respectievelijk 1,4 procent en 3,6 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het aantal steunaanvragen in de week eindigend op 15 december is gestegen met 8.000 naar 214.000 aanvragen, terwijl werd gerekend op 215.000 stuks. De index van leidende indicatoren voor de Amerikaanse economie steeg in november met 0,2 procent op maandbasis tot 111,8, na een daling van 0,3 procent in oktober en een stijging van 0,6 procent in september.

De euro/dollar noteerde op 1,1421. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1422 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1376 op de borden.

Olie noteerde donderdag bijna 5,0 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten alle 25 aandelen in het rood, aangevoerd door ING met een verlies van 5,1 procent, gevolgd door Altice Europa, dat afgerond tevens een verlies van 5,1 procent opschreef, en sectorgenoot ABN AMRO met een verlies van 4,8 procent.

ASML daalde 4,4 procent, nadat het aandeel gisteren al anderhalf procent prijsgaf. ArcelorMittal gaf 4,3 procent prijs en Galapagos leverde 3,5 procent in.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell zucht daarnaast onder de lagere olieprijzen en het aandeel daalde 1,4 procent.

Ahold Delhaize leverde het minst in, maar sloot toch 0,1 procent lager.

In de AMX schreef alleen Flow Traders een kleine plus van 0,3 procent. Bodemonderzoeker Fugro was met een verlies van 7,6 procent de sterkste daler. Adyen was met een verlies van 5,1 procent een goede derde op de lijst van verliezers. AMG daalde 6,1 procent, terwijl ASMI 4,7 procent inleverde.

Onder de kleinere aandelen was Alfen een opvallende stijger met 4,6 procent. Acomo steeg 2,9 procent en VPharming dikte 0,1 procent aan. De overige AScX-fondsen eindigden de handelsdag in het rood, waarbij de Roermondse funderingsspecialist Sif onderaan bungelde met een verlies van 9,1 procent.

Stern won 5,4 procent. Het autobedrijf heeft positieve verkennende gesprekken gevoerd met potentiële kopers van zijn leasetak, die langdurig willen samenwerken met het dealerbedrijf na de overname. NIBC reageerde positief op de berichtgeving.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,1 procent lager op 2.481,23 punten. De Dow Jones index daalde 1,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,4 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 20, 2018 11:58 ET (16:58 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.