*

Nieuws Binnenland

Damrak hoger gesloten

vrijdag 28 december 2018 17:53

Late herstel Wall Street donderdag geeft Amsterdam een boost.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 1,7 procent tot 484,17 punten, terwijl de AMX een winst van 2,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 2,2 procent.

Europa-breed was vrijdag sprake van een sterk herstel, na een sterke rally in de Verenigde Staten donderdag in het laatste uur van de handelsdag. De week kenmerkte zich door wilde schommelingen temidden van de dunne vakantiehandel.

De onverklaarde rally van donderdag op Wall Street was symptomatisch voor de volatiliteit afgelopen maand. De meeste analisten durven nog niet hardop te zeggen dat de bodem inmiddels is bereikt en meldden dat het nog enkele weken zal duren om de schade van het afgelopen kwartaal goed te maken.

De draai in de VS zorgde voor groene beurzen in Europa, beaamden de analisten van online broker Lynx. "De volatiliteit blijft echter onverminderd hoog met een VIX die net onder de 30 blijft hangen. De AEX is de afgelopen dagen erg hard weggezakt", aldus de analisten, eraan toevoegend dat de markt vandaag vanwege het herstel gisteravond in de VS beter presteert.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de afzetprijzen in de Nederlandse industrie opnieuw zijn gestegen in november en wel met bijna drie procent. Nederlandse producenten kregen bovendien in december opnieuw meer vertrouwen.

De consumentenprijzen in Duitsland stegen in december op jaarbasis met 1,7 procent, wat beduidend minder is dan de stijging van 2,3 procent in november. Ten opzichte van november stegen de prijzen in december met 0,1 procent.

De Spaanse economie is in het derde kwartaal van 2018 op kwartaalbasis in een stabiel tempo gegroeid. Het bruto binnenlands product steeg in het derde kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal met 0,6 procent, wat gelijk was aan de twee voorgaande kwartalen. Op jaarbasis bedroeg de inflatie 2,4 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de bedrijvigheid in de regio Chicago in de Verenigde Staten in december minder hard is gegroeid dan in de voorgaande maand. De inkoopmanagersindex daalde van 66,4 in november naar 65,4 deze maand.

De aanstaande woningverkopen in de Verenigde Staten zijn in november op maandbasis met 0,7 procent gedaald. Op jaarbasis daalden de verkopen met 2,7 procent.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten in de week eindigend op 21 december vrijwel stabiel noteerden ten opzichte van de voorgaande week met 441,4 miljoen vaten olie.

Olie noteerde vrijdag verdeeld.

De euro/dollar noteerde op 1,1446. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1461 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1429 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 24 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice Europe met een winst van 7,1 procent, gevolgd door ASML en Aalberts met winsten van achtereenvolgens 3,0 procent en 2,6 procent.

Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell won 2,2 procent. De oliereus heeft de verkoop van belangen in Nieuw-Zeeland aan OMV afgerond. In maart van dit jaar werd bekend dat OMV de bezittingen van Shell zou kopen voor een bedrag van 578 miljoen dollar.

Gemalto was met een verlies van 0,1 procent de enige daler.

In de Midkap ging Adyen met een winst van 4,5 procent aan kop. Besi was met een winst van 4,3 procent een goede tweede. Intertrust steeg 4,0 procent. WDP verloor 0,4 procent en was daarmee de enige daler.

Onder de kleinere fondsen won Pharming 6,7 procent, B&S steeg 5,6 procent, terwijl Brunel 4,7 procent aandikte. Wessanen sloot 1,4 procent lager.

Het lokaal genoteerde Euronext steeg 1,7 procent. De beursuitbater verhoogde het belang in Oslo Børs VPS van 49,6 naar 50,6 procent. Euronext had al 45,5 procent van de aandelen toegezegd gekregen van bestaande aandeelhouders van Oslo Børs VPS en kocht daarbovenop nog 2,2 miljoen aandelen.

Het eveneens lokaal genoteerde Alumexx steeg 27,1 procent. Grootaandeelhouder Mountainshield Capital Fund riep in een open brief op om Alumexx samen te voegen met Aluminium Scaffolding Company, dat eigendom is van Jeroen van den Heuvel, de CEO van Alumexx.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index vlak op 2.490,81 punten. De Dow Jones index noteerde vlak, evenals technologiebeurs Nasdaq.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

December 28, 2018 11:53 ET (16:53 GMT)

Copyright (c) 2018 ABM Financial News. All rights reserved.