*

Nieuws Binnenland

Damrak begint 2019 weinig optimistisch

woensdag 2 januari 2019 17:57

Zorgen over mondiale groei.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is het nieuwe jaar weinig optimistisch begonnen. De AEX sloot op de eerste handelsdag van 2019, 0,3 procent lager op 486,57 punten. De AMX verloor 0,7 procent en de AScX steeg 0,8 procent.

De AEX stond woensdag een groot deel van de dag flink lager. Grootste boosdoener was een tegenvallende inkoopmanagersindex uit China. Onderzoeksbureaus Markit en Caixin wezen op een krimp van de Chinese industrie in december. Deze index daalde naar 49,7. Eerder deze week toonde de inkoopmanagersindex van de Chinese overheid ook al een krimp.

Analisten van online broker Lynx noemden de slechte cijfers een "nieuwjaarskater" voor beleggers.

"Technisch tonen alle indices zwakte en we zien dat beleggers vluchten naar veilige havens. Obligaties en goud zijn in trek bij beleggers, terwijl risicovolle aandelen hard worden afgestraft", aldus de analisten.

Aan het eind van de handelsdag was er sprake van enig herstel en kwam de AEX zelfs even in het groen. Na een scherp lagere opening wist ook Wall Street grotendeels te herstellen. Maar beleggers blijven voorzichtig, volgens marktanalist David Madden van CMC Markets, en de zorgen over de mondiale economie houden aan.

Markit publiceerde woensdag ook inkoopmanagersindexen voor de eurozone en de Verenigde Staten. In de eurozone groeide de activiteit in de industrie in december minder hard ten opzichte van de voorgaande maand. De inkoopmanagersindex daalde van 51,8 naar 51,4. In Duitsland en Spanje was sprake van een minder sterke groei, terwijl de Franse en Italiaanse industrie krimp lieten zien. In Nederland en het Verenigd Koninkrijk nam de economische activiteit in de industrie in december juist toe, terwijl in de VS sprake was van een behoorlijke groeivertraging.

De Amerikaanse index daalde van 55,3 in november naar 53,8 in december. Dat was het laagste niveau in 15 maanden. Opvallend was de subindex die het Amerikaanse ondernemersvertrouwen weergeeft. Die daalde naar het laagste niveau sinds oktober 2016.

"Producenten [in de Amerikaanse industrie] werden minder optimistisch over de vooruitzichten voor 2019. De output en orderboeken groeiden in het traagste tempo in meer dan een jaar en het optimisme over de outlook was in ruim twee jaar niet zo laag", aldus econoom Chris Williamson van Markit.

De euro/dollar verhandelde rond het sluiten van de Amsterdamse beurs op 1,1351. Woensdagochtend kregen beleggers voor elke euro nog ruim 1,14 dollar.

Olie stond woensdag aanvankelijk onder druk maar de prijs van een vat West Texas Intermediate steeg rond het sluiten van de Europese beurzen dik 4 procent.

Stijgers en dalers

De AEX kende woensdag slechts enkele stijgers. De winsten beperkten zich veelal tot een procent of minder. Alleen Signify wist stevig te stijgen. Het aandeel won 2,4 procent.

Randstad sloot de rij met een verlies van 2,6 procent. ArcelorMittal daalde 2,4 procent.

In de AMX domineerde ook de kleur rood. De aandelen van Air France-KLM, Boskalis en AMG daalden meer dan twee procent. TomTom beleefde een goede dag en zag de beurswaarde met 1,9 procent toenemen. BE Semiconductor Industries won 1,2 procent en IMCD steeg 1,3 procent.

Sligro Food Group kwam met omzetcijfers over 2018. De omzet steeg afgelopen jaar 9,6 procent tot ruim 2,3 miljard euro. Analisten van ING wezen op de ontwikkeling van de autonome omzet. De groei van 1 procent op jaarbasis was ruim onder de verwachting van 2,5 procent. Volgens KBC Securities ontbreekt het bij Sligro momenteel aan opwaartse 'triggers', zoals een nieuwe acquisitie in Belgiƫ of Nederland, of een sneller dan verwacht herstel van de marge. Het aandeel Sligro Food Group daalde woensdag 2 procent.

Flitshandelaar Flow Traders, die garen spint bij een hogere volatiliteit op de beurzen, profiteerde daar woensdag niet van. Het aandeel sloot 0,1 procent lager.

BAM Groep maakte bekend een akkoord te hebben bereikt met Eindhoven Airport over de financiƫle afwikkeling van een in aanbouw zijnde parkeergarage bij de luchthaven, die in 2017 instortte. Details werden niet vrijgegeven. Het aandeel BAM Groep steeg 0,2 procent.

Onder de kleinere aandelen viel Kiadis Pharma op. Het aandeel van de biofarmaceut steeg liefst 17 procent tot 8,93 euro. En dat bij redelijk hoge volumes. Een verklaring was er niet direct en het bedrijf kwam zelf ook niet met nieuws. Kiadis hoopt zijn belangrijkste middel, ATIR101, in de tweede helft van dit jaar te lanceren in een eerste land in de Europese Unie.

Ook Wessanen deed het woensdag goed met een stijging van 6,1 procent. Brunel leverde ruim twee procent in, net als Basic-Fit en ForFarmers.

Lokaal waren er flinke koerswinsten van voor New Sources Energy, dat 10 procent steeg, en Beter Bed, dat de beurswaarde met 9 procent zag groeien.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen waren de koersenborden op Wall Street overwegend rood gekleurd. De Dow Jones index daalde 0,3 procent, de S&P 500 verloor 0,2 procent en de Nasdaq ging 0,1 procent omhoog.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 02, 2019 11:57 ET (16:57 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.