*

Nieuws Binnenland

Apple trekt Wall Street mee omlaag

donderdag 3 januari 2019 19:35

NEW YORK (AFN) - Technologieconcern Apple maakte donderdag op de beurs in New York een harde smakker na een omzetalarm. De waarschuwing zorgde voor een negatief sentiment op Wall Street. Wel bood een beter dan verwacht cijfer over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven van loonstrookverwerker ADP enig tegenwicht.

De Dow-Jonesindex noteerde rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) 2,3 procent lager op 22.816 punten. De brede S&P 500 zakte 1,9 procent tot 2463 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 2,3 procent tot 6511 punten.

Apple verloor 8,7 procent. Het techbedrijf maakte bekend dat de omzet over het afgelopen kwartaal aanzienlijk lager zal uitvallen dan eerder gedacht, vooral door een tegenvallende vraag naar iPhones in China. De economische groei in China zwakte sterker af dan Apple had verwacht. Ook had de Amerikaans-Chinese handelsoorlog negatieve gevolgen volgens de techreus. Verschillende zakenbanken verlaagden hun koersdoel voor het bedrijf.

Overnamenieuws

Toeleveranciers van Apple als Cirrus Logic, Lumentum, Qorvo, Skyworks Solutions en Broadcom leverden tot 10,9 procent in. Grote bedrijven als Boeing en Caterpillar, voor wie China een belangrijke markt is, verloren tot 3,6 procent.

Verder was er groot overnamenieuws. Biotechnoloog Celgene wordt voor 74 miljard dollar overgenomen door farmaceut Bristol-Myers Squibb. De deal behoort tot de grootste overnames in de biotech- en farmaciesector ooit. Het fusieconcern houdt zich bezig met behandelingen en medicatie tegen onder meer kanker, ontstekingsziektes en hart- en vaataandoeningen. Celgene sprong 22,5 procent omhoog, maar Bristol-Myers Squibb dook bijna 15 procent in de min.

Aan het macro-front bleek uit gegevens van ADP dat de banengroei in december uitkwam op 271.000 arbeidsplaatsen, tegen een herziene 157.000 een maand eerder. Economen hadden op 180.000 nieuwe arbeidsplaatsen gerekend. De bedrijvigheid van de Amerikaanse industrie groeide juist aanmerkelijk minder hard dan werd verwacht.