*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Amsterdamse beurzen breiden winsten uit

vrijdag 4 januari 2019 10:58

Markt verwerkt cijfers over Europese dienstensector.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft vrijdag gedurende de ochtend de weg omhoog hervonden. Rond de klok van elf uur won de AEX 1,2 procent op 486,05 punten.

Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer wordt de stijging op de beurzen gedragen door twee factoren. Zo vielen cijfers over de Chinese dienstensector vanochtend niet tegen, zoals wel het geval was bij de industriecijfers eerder in de week. Toen liep het sentiment een flinke deuk op.

Ook de aankondiging dat de Verenigde Staten en China weer gesprekken gaan voeren over het huidige handelsconflict, stemt optimistisch volgens Nijkamp.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers cijfers te verwerken over de Europese dienstensector. De economische activiteit in de dienstensector van de eurozone groeide in december in een lager tempo ten opzichte van de voorgaande maand. Vooral de dienstensector in Frankrijk had het lastig, waarbij de inkoopmanagersindex op krimp wees. Dat was eerder deze week ook al het geval voor de Franse industrie. De 'gele vestjes' in Frankrijk zijn deels verantwoordelijk hiervoor, stelde hoofdeconoom Chris Williamson van Markit Economics.

Toch werd er positief gereageerd op de cijfers over de dienstensector, merkte Nijkamp op. Na bekendmaking van de data, stegen de beurzen verder. "Wellicht waren de cijfers niet zo slecht als de markt had verwacht", aldus Nijkamp.

Vanmiddag zullen de wekelijkse cijfers over de Amerikaanse olievoorraden worden bekendgemaakt. Vanwege de viering van Oud en Nieuw werden deze cijfers uitgesteld. "Analisten verwachten een daling van de Amerikaanse olievoorraden. Dat zal de olieprijs een positieve impuls geven", voorziet analist Robbie Fraser, van Schneider Electric. In aanloop naar de cijfers koersten de olieprijzen vanochtend 1,7 procent hoger.

Belangrijker zijn volgens Nijkamp cijfers over de Amerikaanse dienstensector en het banenrapport over december. "Vooral de ontwikkeling van de uurlonen kan de toon zetten", aldus de vermogensbeheerder. Volgens Nijkamp hebben beleggers moeite om de huidige macro-economische cijfers op waarde te schatten. "Eerder vielen inkoopmanagersindexen uit de VS tegen, maar kwamen er tegelijk wel nieuwe banen bij. Dit schept een wisselend beeld van de economische situatie."

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1405. Bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag stond er nog een stand van 1,1404 op de borden.

Stijgers en dalers

In de AEX bleven de meeste fondsen in het groen, met uitzondering van KPN dat 0,9 procent verloor. Grootste stijger bleek Galapagos dat 5,0 procent won. Nijkamp van Fintessa merkte op dat er wat overnamefantasie in het aandeel is geslopen, nadat gisteren nog een van de grootste overnames ooit in de farmaceutische industrie plaatsvond. Farmareus BMS kocht branchegenoot Celgene voor een bedrag van 74 miljard dollar. Verder staat Galapagos op de favorietenlijst van Jefferies, dat vandaag met een lijvig rapport over de sector kwam. ArcelorMittal en Altice Europe stegen tot circa vier procent.

In de Midkap kon Aperam op bijval van beleggers rekenen met een plus van 5,0 procent, gevolgd door het volatiele OCI met 4,4 procent. Adyen vulde de top drie grootste stijgers aan met een koerswinst van 4,1 procent. Het aandeel TKH Group steeg 2,3 procent, na een koopaanbeveling door Degroof Petercam. Vanwege de ontwikkeling van de nettoschuld, heeft analist Michal Roeg het idee dat er in de afgelopen maanden, maar ook in de eerste helft van 2019 veel afgeleverd wordt door TKH. Maar in de tussentijd koelen de eindmarkten wel af, waarschuwde Degroof Petercam. "Maar TKH heeft twee belangrijke ijzers in het vuur", meent Roeg.

Sligro Food Group daalde met 0,2 procent.

Onder de kleinere aandelen zat Kiadis Pharma in de lift met een winst van 4,9 procent op 9,25 euro. Kiadis Pharma versterkte zijn positie in de Verenigde Staten met een tweetal benoemingen. Amy Sullivan gaat in Boston aan de slag als senior vice-president corporate affairs. Sullivan is net als nieuwbakken financieel directeur Scott Holmes per 1 januari begonnen. Volgens KBC Securities komt Kiadis in de VS op stoom en kan het de voetafdruk vergroten. Jefferies verlaagde verder het koersdoel voor Kiadis van 25,00 naar 23,00 euro, maar handhaafde het koopadvies. De koersdoelverlaging was volgens analist Philippa Gardner nodig nadat Kiadis in oktober vorig jaar 31 miljoen euro ophaalde met de uitgifte van 3,9 miljoen aandelen tegen een prijs van 8,00 euro per stuk. Hierdoor is Kiadis voorlopig voldoende gefinancierd, meent Jefferies, die het aandeel op de kooplijst heeft.

Hunter Douglas verloor 0,7 procent na de aankondiging dat het Nedal verkoopt. Financiële details werden niet gegeven.

Het lokaal genoteerde Euronext steeg met 0,3 procent. Oslo Børs VPS heeft "relevante" partijen uitgenodigd om een bod op aandelen van het Noorse beursbedrijf te doen. Volgens de Noorse beurs konden niet alle relevante partijen deelnemen aan het biedingsproces in december. Daarom krijgen zij in januari nogmaals de kans. Euronext bracht eind december 2018 een bod uit op Oslo Børs VPS ter waarde van 625 miljoen euro in contanten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 04, 2019 04:58 ET (09:58 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.