*

Nieuws Binnenland

AEX trekt zich verder op aan sterk banenrapport

vrijdag 4 januari 2019 17:49

Angst voor recessie lijkt vooralsnog onterecht.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag flink hoger gesloten. De AEX eindigde 2,4 procent in de plus op een slotstand van 492,01 punten. De AMX won 3,0 procent en de AScX steeg 1,4 procent.

Op weekbasis wist de AEX na een wat aarzelend begin van het nieuwe jaar, toch zo'n 1,5 procent te stijgen.

De beurzen vonden de weg vrijdag aanvankelijk omhoog vanwege redelijke Chinese macro-economische data en berichten dat China en de Verenigde Staten weer gaan praten over hun handelsconflict.

De echte impuls kwam tijdens de middaghandel, dankzij een sterk Amerikaans banenrapport. Daaruit bleek dat er in december 312.000 banen bijkwamen in de VS, wat veel meer was dan het aantal dat werd voorzien. De werkloosheid steeg wel onverwacht, van 3,7 naar 3,9 procent maar ook de lonen stegen met 3,2 procent op jaarbasis sterker dan verwacht.

"Dit zal voorlopig de beren over de Amerikaanse economie een toontje lager laten zingen, nadat zij vervroegd uit hun winterslaap leken te zijn ontwaakt om onheil te prediken over de Amerikaanse economie", volgens valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe.

Dat de werkloosheid steeg, kwam vooral door een toestroom aan de aanbodkant. "En dat is eigenlijk heel goed", stelde marktanalist Philip Marey van Rabobank.

Het rapport zal volgens Marey voor de Federal Reserve een goed argument zijn om de rente te blijven verhogen. De zogeheten dot plot van de Fed wijst voor dit jaar op twee renteverhogingen. Door de nodige macro-economische tegenwind begon de markt echter al rekening te houden met nul verhogingen of zelfs een renteverlaging. Maar met dit rapport denkt Rabobank dat een volgende verhoging in maart er zeker wel in zit.

In een toespraak in Atlanta benadrukte Fed-voorzitter Jerome Powell vrijdag dat de Amerikaanse economie zijn positieve momentum lijkt vast te houden, maar dat de centrale bank indien nodig snel kan ingrijpen. Powell zei ook dat hij niet op zal stappen wanneer de Amerikaanse president Trump hierom vraagt.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vrijdag verder cijfers te verwerken over de Europese dienstensector. De economische activiteit in de dienstensector van de eurozone groeide in december in een lager tempo ten opzichte van de voorgaande maand. Vooral de dienstensector in Frankrijk had het lastig, met een inkoopmanagersindex die op een krimp wees. Dat was eerder deze week ook al het geval voor de Franse industrie. De 'gele vestjes' in Frankrijk zijn deels verantwoordelijk hiervoor, stelde hoofdeconoom Chris Williamson van Markit Economics.

Kijkend naar de eurozone als geheel verwacht Williamson dat de economische groei in de eurozone in het vierde kwartaal uitkomt op minder dan 0,3 procent.

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs verhandelde de euro/dollar op 1,1413. Vrijdagochtend kregen beleggers voor elke euro 1,1405 dollar.

Olie werd vrijdag ruim een procent duurder. De winsten liepen wat terug na het verschijnen van een verdeeld Amerikaans olievoorradenrapport. De olievoorraden bleven vrijwel stabiel maar de voorraden benzine en stookolie stegen behoorlijk.

Stijgers en dalers

In de AEX eindigden alle fondsen in het groen. Gemalto, waar een overnamebod op ligt, sloot de rij met een fractionele stijging. Koploper was Altice Europe, dat liest 10,4 procent won.

Galapagos steeg 6,6 procent. Het aandeel staat op de favorietenlijst van Jefferies.

ArcelorMittal won ook 6,6 procent. De EU maakte vrijdag bekend dat men een importbeperking op diverse soorten staal verlengd tot 2021. Brussel hoopt hiermee bedrijven in de EU te beschermen tegen de effecten van Amerikaanse importheffingen, waardoor er meer staal richting Europa komt. Ook het nieuws rondom China deed de sector goed.

In de Midkap kon Aperam op bijval van beleggers rekenen met een plus van 8,8 procent, gevolgd door het volatiele OCI met 8,2 procent. Betaaldienst Adyen vulde de top drie grootste stijgers aan met een koerswinst van 8 procent.

Het aandeel TKH Group steeg 2,4 procent na een koopaanbeveling door Degroof Petercam. Vanwege de ontwikkeling van de nettoschuld, heeft analist Michael Roeg het idee dat er in de afgelopen maanden, maar ook in de eerste helft van 2019 veel afgeleverd wordt door TKH. Maar in de tussentijd koelen de eindmarkten wel af, waarschuwde Degroof Petercam.

Onder de kleinere aandelen zat Kiadis Pharma in de lift met een winst van 11,1 procent. Kiadis Pharma versterkte zijn positie in de Verenigde Staten met een tweetal benoemingen. Amy Sullivan gaat in Boston aan de slag als senior vice-president corporate affairs. Sullivan is net als nieuwbakken financieel directeur Scott Holmes per 1 januari begonnen. Volgens KBC Securities komt Kiadis in de VS op stoom en kan het daar de voetafdruk vergroten. Jefferies verlaagde verder het koersdoel voor Kiadis van 25,00 naar 23,00 euro, maar handhaafde het koopadvies. De koersdoelverlaging was volgens Jefferies nodig nadat Kiadis in oktober vorig jaar 31 miljoen euro ophaalde met de uitgifte van 3,9 miljoen aandelen tegen een prijs van 8,00 euro per stuk. Hierdoor is Kiadis voorlopig voldoende gefinancierd, volgens de analisten.

Hunter Douglas steeg 1,1 procent na de aankondiging dat het Nedal verkoopt. Financiële details werden niet gegeven.

Het lokaal genoteerde Euronext steeg 0,5 procent. Oslo Børs VPS heeft "relevante" partijen uitgenodigd om een bod op aandelen van het Noorse beursbedrijf te doen. Volgens de Noorse beurs konden niet alle relevante partijen deelnemen aan het biedingsproces in december. Daarom krijgen zij in januari nogmaals de kans. Euronext bracht eind december 2018 een bod uit op Oslo Børs VPS ter waarde van 625 miljoen euro in contanten.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot in Europa noteerde Wall Street circa 3 procent hoger.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 04, 2019 11:49 ET (16:49 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.