*

Nieuws Binnenland

Damrak eindigt vlak tot hoger

maandag 7 januari 2019 17:46

Gesprekken China en VS in de schijnwerpers.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag verdeeld gesloten, met een nagenoeg vlak slot voor de AEX en ruim hogere slotstanden voor de indices van middelgrote en kleinere fondsen.

De AEX index eindigde 0,05 procent lager op 491,75 punten. De Midkap-index steeg 2,4 procent en de AScX-index sloot 2,2 procent hoger.

Volgens vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Asset Management was de markt vooral positief gestemd, maar werd de hoofdgraadmeter gedurende de dag omlaag getrokken door een aantal grote fondsen, zoals Heineken, Unilever en Akzo Nobel. Uiteindelijk werden het verlies van de AEX vrijwel geheel goedgemaakt.

Van Eerden noemde het "niet meer dan normaal" als de beurs morgen weer wat lager staat. De vermogensbeheerder gelooft echter dat de markt een bodem heeft gevonden. De AEX kan wel weer terug naar 485 punten, denkt hij, maar niet veel verder. "Dus dat ziet er wel goed uit."

De markt bleef nog relatief rustig na de vakantiedagen rond Kerst en Nieuwjaar, en beleggers zijn in afwachting van bedrijfsresultaten, volgens Van Eerden.

Economisch nieuws was beperkt tot een zwakkere groei van de dienstensector in de Verenigde Staten in december, volgens een ISM-index. Dit gaat slechts om een verwachting, nuanceerde Van Eerden.

De aandacht was vooral gericht op de Chinees-Amerikaanse onderhandelingen die maandag startten in Beijing. Daar kwam maandag nog geen nieuws uit, "maar dat nieuws gaat wel komen", zei de vermogensbeheerder. Aberfeld verwacht dat er een oplossing gaat komen voor het handelsconflict. Dit kan de markt enorm helpen, denkt hij.

De euro zat in de lift en noteerde op 1,1461 dollar. Bij het sluiten van de Europese beurzen vrijdag stond er nog een stand van 1,1415 op de borden.

De olieprijs steeg tot 3,7 procent en zit volgens Van Eerden in een opwaartse trend.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Galapagos aan kop met 4,1 procent koerswinst. Het biotechbedrijf breidt zijn klinische fibrose-programma uit met een Fase 2a-studie, die GLPG1690 test als behandeling tegen systemische sclerose. Het bedrijf start ook samen met het Canadese Fibrocor Therapeutics een onderzoeksprogramma voor longfibrose en andere indicaties. Tot slot lanceerde Galapagos een Fase 1-studie met GLPG3312, een kandidaatmedicijn tegen een nog niet bekendgemaakte type doelwit in ontstekingsziekten.

Andere stijgers in de AEX waren Vopak en ASML, met ongeveer 2,5 procent winst.

Heineken verloor juist 2,5 procent, na een verkoopadvies van Goldman Sachs. Het koersdoel werd teruggebracht van 95,00 naar 73,00 euro door de zakenbank. In de opkomende markten komen de winsten van bierbrouwers volgens Goldman Sachs onder druk te staan. De grootste risico's liggen in Nigeria, Brazilië en Vietnam. Gezamenlijk zijn deze drie landen goed voor ongeveer 20 procent van de EBIT van Heineken in 2018.

ASR Nederland verloor daarnaast 2,1 procent. Kepler Cheuvreux verlaagde het advies van Houden naar Reduceren en het koersdoel van 34,60 naar 33,60 euro.

In de Midkap werd Adyen 6,2 procent meer waard, nadat Bank of America Merrill Lynch het volatiele aandeel van de betaaldienstverlener op de kooplijst zette. De zakenbank blijft van mening dat het betalingsbedrijf sterk kan profiteren van het toegenomen aantal digitale betalingen. "Maar de hoge waardering van het aandeel hield ons aan de zijlijn", zo geven de analisten aan. Na een koersdaling in de afgelopen periode is er nu ruimte om het aandeel te kopen, meent de Amerikaanse bank.

Ook halfgeleiderfondsen Besi en ASMI en maritiem bodemonderzoek Fugro waren geliefd met koerswinsten van 5 procent of meer. Het aandeel Fugro kan de komende twee jaar makkelijk in waarde verdubbelen, als de vraag in de sector weer terugkeert. Dat stelde portfoliomanager Thijs Hovers van Lucerne Capital op de website van Barron's.

Cyclische aandelen die snel worden verkocht als het economische beeld verslechtert, worden nu weer aangekocht, zei Van Eerden.

Onder de kleinere aandelen schoot het aandeel Pharming omhoog met 15 procent. Dit een zeer speculatief aandeel, stelde Van Eerden. Kiadis Pharma was een zeldzame daler was met een verlies van 1,0 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten wonnen de Amerikaanse beurzen circa een half procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 07, 2019 11:46 ET (16:46 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.