*

Nieuws Binnenland

Stevige plussen op beurzen Europa

dinsdag 8 januari 2019 15:53

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam stond dinsdagmiddag duidelijk op winst. Ook elders in Europa boekten de beursgraadmeters stevige plussen. Het sentiment werd vooruitgeholpen door bemoedigende woorden van de Amerikaanse president Donald Trump over de handelsbesprekingen met China. Verlichtingsbedrijf Signify was in Amsterdam de gebeten hond na een negatief analistenrapport.

De AEX-index op Beursplein 5 stond kort na de openingsbel op Wall Street 1,1 procent in de plus op 497,15 punten. De MidKap won 1,9 procent tot 688,87 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tot 1,9 procent vooruit.

Signify was veruit de grootste daler bij de hoofdfondsen met een verlies van bijna 5 procent. Bank of America Merrill Lynch schroefde zijn aanbeveling voor het bedrijf terug. Biotechnologiebedrijf Galapagos ging aan kop met een winst van 4,2 procent.

Boskalis

In de MidKap won Boskalis 2,2 procent. De baggeraar heeft een overeenkomst getekend voor het leveren van onderzeese diensten in het Midden-Oosten. De basiswaarde van het driejarige contract bedraagt 40 miljoen dollar. Bodemonderzoeker Fugro (plus 5,5 procent) voerde de lijst met middelgrote fondsen aan.

Op de lokale markt dikte Curetis 2,2 procent aan. Het dochterbedrijf Ares van de biotechnoloog heeft geld gekregen van het Vienna Business Agency voor de ontwikkeling van een prototype van een diagnosesysteem bij patiƫnten met zware infecties. Het Weense overheidsorgaan stak al eerder geld in Ares.

Carlos Ghosn

Renault kreeg er in Parijs 4,1 procent bij. De gevallen topman Carlos Ghosn van de alliantie tussen de autobouwers Renault, Nissan en Mitsubishi zei in de rechtbank in Tokio dat hij valselijk is beschuldigd en opgesloten. Ghosn, die nog altijd topman is van Renault, sprak voor het eerst in het openbaar sinds hij op 19 november werd gearresteerd. In Londen zakte de Britse retailer Morrison bijna 3 procent na tegenvallende kerstverkopen.

De euro noteerde op 1,1437 dollar, tegen 1,1466 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,8 procent tot 49,39 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent meer en werd verhandeld voor 58,27 dollar per vat.