*

Nieuws Binnenland

Hoop zet Damrak in het groen

dinsdag 8 januari 2019 17:50

Optimisme over handelsbesprekingen Washington en Beijing.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,4 procent tot 493,69 punten, terwijl de AMX een winst van 1,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,9 procent.

In heel Europa was dinsdag sprake van optimisme over de hernieuwde handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, waardoor de risicobereidheid onder beleggers toenam. Het optimisme stak maandag al de kop op na mediaberichten dat hoge Chinese functionarissen bij het overleg in Beijing waren aangeschoven, onder wie de Chinese vice-premier Liu He.. Trump zette het optimisme dinsdag kracht bij met een bericht op Twitter. De gesprekken met China verlopen "erg goed", schreef hij.

The Wall Street Journal meldde dinsdagmiddag op basis van bronnen dat China en de Verenigde Staten inderdaad dichter tot elkaar zijn gekomen in de onderhandelingen van de afgelopen dagen om tot een handelsakkoord te komen. Later in januari zal op hoger niveau verder worden gesproken.

"De beurzen wachten in spanning af of het overleg tussen China en de VS nu eindelijk zijn vruchten gaat afwerpen. Vandaag gingen de onderhandelingen zijn tweede dag in en een woordvoerder uit China gaf nogmaals aan dat China graag tot een akkoord wil komen", aldus analisten van online broker Lynx. "In afwachting van een mogelijk akkoord werd er op de beurzen duidelijk voorgesorteerd", voegden zij toe.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek dinsdag dat het consumentenprijspeil in Nederland in 2018 gemiddeld 1,7 procent hoger lag dan een jaar eerder, wat de sterkste stijging sinds 2013 markeerde. In december bedroeg de stijging van de consumentenprijzen 2,0 procent, net als in november.

Op macro-economisch vlak werd tevens bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in december verder is gedaald. De index ging van 3,9 punten negatief naar 6,2 negatief. Aanhoudende krimp van de industriƫle productie in Duitsland in december doet vrezen voor een technische recessie in het land in de tweede helft van 2018, aldus econoom Carsten Brzeski van ING dinsdag.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat het ondernemersvertrouwen onder mkb'ers in november licht is gedaald en dat het aantal vacatures in november op maandbasis ook licht terugliep tot circa 6,89 miljoen openstaande vacatures. Op jaarbasis waren er overigens nog altijd bijna een miljoen vacatures meer.

De euro/dollar noteerde op 1,1446. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1437 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1474 op de borden.

Olie noteerde dinsdag tot 1,7 procent hoger.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 16 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Randstad met een winst van 3,3 procent, gevolgd door Unibail en Galapagos met winsten van respectievelijk 3,2 procent en 3,0 procent.

Signify was de dissonant met een verlies van 4,3 procent. Analist Nico Inberg van IEX Group merkte op dat Bank of America Merrill Lynch het aandeel van de kooplijst haalde. De bank hanteert nu een Neutraal advies met een koersdoel van 40,00 euro.

In de AMX verloor ASMI 2,8 procent, na een winstwaarschuwing van Samsung. De Zuid-Koreaanse chipreus wees met de beschuldigende vinger naar onder meer de markt voor geheugenchips. De winstwaarschuwing van Samsung is volgens NIBC opnieuw een bewijs dat de Chinese consument steeds voorzichtiger wordt. Volgens analist Edwin de Jong is het nog onduidelijk wat de consequenties voor ASML, ASMI en Besi zijn. Samsung gaf vorig jaar al aan de uitgaven aan nieuwe investeringen te willen terugschroeven.

Adyen voerde de index aan met een winst van 7,3 procent. Wereldhave steeg 4,6 procent, terwijl AMG 5,2 procent won. Corbion daalde 1,0 procent en TomTom leverde 1,5 procent in.

Onder de kleinere aandelen won Fagron 2,7 procent. Bank Degroof Petercam verhoogde het advies voor Fagron van Toevoegen naar Kopen en stelde eveneens het koersdoel opwaarts bij van 17,50 naar 19,00 euro. Volgens analist Frank Claassen biedt Fagron goed zicht op groei en betere marges, in een aantrekkelijke mix en met een gezonde kasstroom voor waardevolle overnames.

Pharming verloor 2,9 procent, Kiadis daalde 3,9 procent en Heijmans won 6,1 procent. Basic-fit steeg 2,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.552,47 punten. De Dow Jones index steeg 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde vlak.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 08, 2019 11:50 ET (16:50 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.