*

Nieuws Binnenland

Futures wijzen op lager Wall Street

donderdag 10 januari 2019 13:16

Optimisme over handelsakkoord ebt weg.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet, na een winstreeks van vier dagen.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,6 procent in het het rood.

Optimisme over het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China maakte plaats voor zorgen over een vertraging van de Chinese economische groei en over het Amerikaanse overheidsapparaat dat nog steeds in 'shutdown'-modus zit.

De consumenten- en producentenprijzen in China zijn vorige maand sterk gedaald. Dat maakt het moeilijker voor Beijing om de zwakke vraag op te krikken en wijst op een diepere economische neergang.

Na een forse terugval in de laatste handelssessies van het jaar begonnen de aandelenmarkten positiever aan het nieuwe jaar. Nieuwe handelsbesprekingen tussen Amerikanen en Chinezen in Beijing boden beleggers hoop op concessies, nadat importheffingen de twee toonaangevende economie├źn onder druk hadden gezet.

Donderdag ebde het optimisme wat weg en werd de toon pragmatischer. Volgens Steve Friedman, econoom bij BNP Paribas Asset Management, zijn de onderhandelingen in een "positieve richting" geduwd, maar een akkoord ziet hij voorlopig nog niet. "Op sommige echt lastige kwesties, zoals markttoegang en intellectueel eigendom, willen de VS meer zien dan alleen beloftes", zei Friedman.

Een tweede vrees bij aandelenbeleggers is dat de Federal Reserve de rente blijft verhogen. Uitspraken van Fed-beleidsmakers en ook de publicatie van de notulen bij het laatste rentebesluit maakten woensdag duidelijk dat de Fed voorlopig geen haast heeft met een volgende renteverhoging. Fed-voorzitter Powell zal donderdag waarschijnlijk hetzelfde signaal afgeven tijdens een toespraak in Washington.

Analist Mike Bell van JP Morgan merkte op dat het lastig is om je tegelijkertijd zorgen te maken over beide gevaren. "Want als de handelsoorlog verder uit de hand zou lopen, dan is het erg onwaarschijnlijk dat de Fed het monetaire beleid verder verkrapt."

Het Amerikaanse overheidsapparaat blijft voorlopig deels gesloten en salarissen worden niet uitgekeerd. President Donald Trump liep woensdagavond boos weg uit een bespreking met Nancy Pelosi, de leider van de Democraten, die weigert te betalen voor Trumps muur langs de grens met Mexico.

De euro/dollar noteerde op 1,1539, min of meer stabiel na de verzwakking van de dollar woensdag. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1555 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,1552 op de borden.

De olieprijs daalde iets, na de sterke stijging op woensdag. Een februari-future West Texas Intermediate daalde 0,7 procent tot 51,97 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,8 procent goedkoper werd op 60,97 dollar.

Bedrijfsnieuws

Google en andere zoekmachines zouden niet verplicht moeten worden om het "recht om vergeten te worden" in de Europese Unie toe te passen buiten de grenzen van de EU, stelde een adviseur voor het hoogste Europese gerechtshof donderdag. Als het hof van Justitie in Luxemburg die aanbeveling volgt, zou dit een grote overwinning zijn voor Google, een onderdeel van Alphabet Inc. Google vecht al drie jaar tegen het oordeel van een Franse privacy-toezichthouder om het EU-principe wereldwijd toe te passen.

De vraag is of sportschoenenfabrikant Nike ook aan het langste eind zal trekken tegen de EU. De mededingingswaakhond van de Europese Commissie heeft een diepgaand onderzoek ingesteld naar de belastingafspraken van Nike met Nederland. "Lidstaten mogen niet toestaan dat ondernemingen complexe structuren opzetten om hun belastbare winsten op onrechtmatige wijze te verlagen waardoor zij een oneerlijk voordeel verkrijgen ten opzichte van hun concurrenten", zei eurocommissaris Margrethe Verstager.

Een mogelijke opvolger voor topman Laurence Fink van BlackRock dient zich aan. Mark Wiedman zal de internationale en strategische tak van de vermogensbeheerder gaan leiden, meldde de Wall Street Journal.

Autofabrikant Ford meldde donderdag dat het banen wil schrappen om winstgevender te worden in Europa. Een alliantie met Volkswagen behoort tot de mogelijkheden.

Bed Bath & Beyond zag zijn aandeel woensdag omhoog schieten in de handel nabeurs. De woninginrichter overtrof de verwachtingen van Wall Street met zijn vooruitblik naar het volgende boekjaar.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag voor de vierde dag op rij hoger. De brede S&P 500 index sloot 0,4 procent hoger op 2.584,96 punten, de Dow Jones bindex steeg 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,9 procent.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 10, 2019 07:16 ET (12:16 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.