*

Nieuws Binnenland

Beursplein 5 zet opmars voort

vrijdag 11 januari 2019 08:20

Index noteert vlak onder de 500 puntengrens.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Wall Street sloot donderdagavond ongeveer een half procent hoger, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend overwegend in het groen noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,3 procent. De index noteerde donderdag nog het grootste deel van de handelsdag lager, vanwege lichte teleurstelling om het achterwege blijven van een doorbraak in het handelsconflict tussen Amerika en China, maar sloot uiteindelijk wel 0,3 procent hoger op 497,77 punten.

Ondanks het achterwege blijven van witte rook hebben China en de Verenigde Staten wel degelijk vorderingen gemaakt in hun onderhandelingen over een handelsakkoord. Onder meer over de import door China van Amerikaanse goederen en de toegang tot de Chinese markt voor Amerikaanse ondernemingen werd progressie gemeld.

De Chinese toponderhandelaar Liu He zal nu naar verwachting op 30 en 31 januari in Washington onderhandelen met handelsgezant Robert Lighthizer en minister Steven Mnuchin, aldus bronnen van de The Wall Street Journal.

Momenteel is er een staakt-het-vuren tussen China en de VS. Maar mochten de onderhandelingen op niets uitlopen, dan zal Amerika op 1 maart importheffingen van 10 procent op meer dan 200 miljard dollar aan Chinese goederen verhogen naar 25 procent.

In New York sloot donderdag de index van de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde ondernemingen, de S&P 500 index, voor de vijfde achtereenvolgende handelsdag in het groen. Beleggers schudden daarmee zorgen over een vertraging van de Chinese economie en de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid van zich af.

Al te groot optimisme werd evenwel ingedamd door het koersverloop van retailers, onder aanvoering van Macy's. De warenhuisketen maakte melding van teleurstellende feestdagenverkopen en gaf een winstwaarschuwing af. Het aandeel daalde maar liefst 18 procent.

De afgelopen weken deden retailaandelen het juist beter dan de bredere markt, profiterend van sterke werkgelegenheidcijfers. Die voedden de hoop op goede verkoopcijfers tijdens de feestdagen.

Ook luchtvaartmaatschappijen stonden onder druk na een omzetwaarschuwing van American Airlines.

De waarschuwingen van Macy's en American Airlines vonden plaats op de vooravond van de start van het cijferseizoen. Onder meer de financiële giganten J.P. Morgan Chase, Bank of America, BlackRock en Morgan Stanley rapporteren volgende week cijfers.

Analisten gepolst door persbureau Reuters rekenen voor de komende kwartaalcijfers in doorsnee op een winststijging van 15 procent op jaarbasis. Voor het lopende kwartaal voorzien de marktvorsers evenwel een fors lagere stijging, van 3,9 procent. "De winstgroei kent een terugval, maar blijft nog steeds positief", merkte Paul Springmeyer, analist bij de private bank Private Wealth Management, op.

De olieprijs koerste donderdag licht hoger, na de koerssprong op woensdag. Een februari-future West Texas Intermediate steeg 0,3 procent tot 52,54 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,1 procent duurder werd op 61,63 dollar. In de Aziatische handel vanochtend noteren de olie-futures vlak.

De euro werd daarnaast vanochtend nipt meer waard ten opzichte van de dollar op 1,1519.

Het aantrekkende sentiment op de Amerikaanse beurzen vond vanochtend zijn weerslag in Azië, waar de Chinese en Japanse beurzen tot een procent hoger noteerden. De grondstofgevoelige beurs in Sydney was een dissonant met een verlies van enkele tienden van een procent.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor cijfers over de industriële productie in Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk, terwijl ook Amerikaanse inflatiecijfers op extra aandacht kunnen rekenen.

Bedrijfsnieuws

Air France ondertekende een nieuwe cao met zijn cabinepersoneel. De nieuwe cao wordt door drie vakbonden, SNPNC, UNAC en UNSA-PNC, unaniem gesteund.

Royal Dutch Shell overweegt om de Canadese raffinaderij Sarnia in Ontario en belangen in aardgas in Alberta te verkopen en peilt de interesses van potentiële kopers. Dit schreef persbureau Bloomberg vrijdag op basis van uitspraken van de Brits-Nederlandse energiereus.

Salar Azimi kan aan de slag met zijn plannen voor het beursgenoteerde Lavide, nadat hij donderdag tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering unaniem is verkozen tot de nieuwe CEO. In plaats van kinderopvang gaat Lavide zich richten op hospitality, waarbij all-inclusive de kern vormt.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,5 procent hoger op 2.596,64 punten, de Dow Jones-index steeg 0,5 procent op 24,001,92 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,4 procent op 6.986,07 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 11, 2019 02:20 ET (07:20 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.