*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: kleine winsten op Damrak

vrijdag 11 januari 2019 12:27

AB InBev bereidt mogelijk grote IPO voor.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft vrijdagochtend een kleine winst geboekt. De AEX index won rond lunchtijd 0,3 procent op 499,15 punten.

Het was verder een relatief rustige ochtend, met slechts enkele macro-economische cijfers.

De industriƫle productie in zowel Spanje als het Verenigd Koninkrijk daalde in november. Daarentegen versnelde de groei van de Britse industrie wel.

Valutahandelaren kijken vandaag echter vooral uit naar het inflatiecijfer vanmiddag uit Amerika, aldus handelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank vrijdag tegen ABM Financial News.

"Vorige maand was het 2,2 procent en alles onder de 2,1 procent zal de markt achter de oren doen krabben, terwijl een cijfer boven de 2,2 procent een grote verrassing zal zijn", aldus Jongbloed. In combinatie met de recente woorden van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve zit er dan "absoluut geen renteverhoging" op korte termijn meer in, meent Jongbloed. "En dat betekent lagere dollar en hogere euro."

De euro/dollar noteerde op 1,1523. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1498 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1511 op de borden.

Olie werd circa een half procent duurder.

Stijgers en dalers

In de AEX was indexzwaargewicht Unilever koploper met een koerswinst van 1,4 procent. Heineken won 0,9 procent. Concurrent AB InBev spoot op de Brusselse beurs 5,4 procent hoger, nadat persbureau Bloomberg meldde dat de brouwer zou werken aan een beursgang van zijn Aziatische activiteiten.

Daarentegen leverde Galapagos 0,7 procent in en daalde Aalberts Industries 1,1 procent.

In de AMX was BAM koploper met een koerswinst van 1,2 procent. Wereldhave steeg 1,1 procent. Takeaway.com werd 1,9 procent goedkoper, ondanks dat Barclays het koersdoel verhoogde van 69,40 naar 79,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.

Bij de smallcaps ging Wessanen met een koerswinst van 3,9 procent aan de leiding. Degroof Petercam verhoogde het advies van Reduceren naar Houden, nadat de recente koersval volgens de analist inmiddels wel voldoende is geweest.

Heijmans werd 2,6 procent duurder, terwijl ForFarmers 1,5 procent verloor en Basic-Fit 2,9 procent.

Het lokaal genoteerde Lavide leverde 7,3 procent in. De nieuwe topman van Lavide heeft zijn plannen ontvouwd. In plaats van kinderopvang gaat Lavide zich richten op hospitality. Dat betekent dat de huidige activiteiten worden verkocht en CEO Salar Azimi verschillende hotels en een voetbalclub zal inbrengen als nieuwe activiteiten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 11, 2019 06:27 ET (11:27 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.