*

Nieuws Binnenland

Damrak sluit licht in de plus

vrijdag 11 januari 2019 17:47

Technisch herstel AEX.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag licht hoger gesloten. De AEX index eindigde 0,2 procent hoger op 498,65 punten. Een lager Wall Street beperkte de winst van de hoofdindex.

"Er is op de beurs sprake van een technisch herstel. We zijn eerst te ver naar beneden doorgeschoten en nu veert de markt weer op", zei beursexpert André Brouwers van het Beleggingsinstituut. "Ik denk dat de AEX volgende week de [bandbreedte van] 505 tot 510 punten gaat opzoeken, waar een weerstand ligt. We zijn nu op weg naar de publicatie van de bedrijfscijfers over het afgelopen jaar en de verwachtingen voor het komende jaar. Ik verwacht dat de bedrijven zich bij het uitspreken van hun verwachtingen voornamelijk op de vlakte zullen houden en een disclaimer bij hun outlook zullen aanhouden. De toonzetting zal dus voorzichtig zijn."

Volgens Brouwers zijn de onderliggende problemen nog niet opgelost. "Daarbij gaat het om de shutdown van een deel van de Amerikaanse overheid, de onzekerheid rond de brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China. De angst voor een recessie is wel volledig ingeprijsd, wat leidt tot lage waarderingen", aldus de beursexpert.

De industriële productie in zowel Spanje als het Verenigd Koninkrijk daalde in november. Daarentegen versnelde de groei van de Britse economie wel.

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten daalden in december licht met 0,1 procent. De verwachting was ook eenzelfde afname in december. "De afname van de consumentenprijzen was conform verwachting. De afname had vooral te maken met de daling van de olieprijs", stelde econoom Stefan Koopman van de Rabobank tegen ABM Financial News. "Op jaarbasis was er een stijging van 1,9 procent, onder de beoogde 2,0 procent van de Federal Reserve. Dit geeft de Fed de ruimte om de rente[verhogingen] even op pauze te zetten", aldus Koopman.

De euro/dollar noteerde op 1,1471. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1498 en bij het openen van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1522 op de borden.

Volgens valutastrateeg Jane Foley van de Rabobank vertoont de Amerikaanse economie tekenen van vertraging, maar zijn de fundamenten van de euro inmiddels nog meer verslechterd. "Kijkend naar de daling van vanmiddag ben ik niet de enige die er zo over denkt", meent Foley.

Olie werd circa 1,4 procent goedkoper. De olieprijs is negen handelsdagen op rij gestegen, maar daar lijkt vandaag een eind aan te komen.

Stijgers en dalers

In de AEX was AkzoNobel koploper met een koerswinst van 1,2 procent.

Heineken won 0,5 procent. Concurrent AB InBev spoot op de Brusselse beurs 5,4 procent hoger, nadat persbureau Bloomberg meldde dat de brouwer zou werken aan een beursgang van zijn Aziatische activiteiten.

Aalberts Industries was de sterkste daler met een verlies van 1,8 procent.

In de AMX was BAM koploper met een koerswinst van 2 procent. ASMI steeg 1,2 procent.

Takeaway.com werd 1,7 procent goedkoper op 56,80 euro, ondanks dat Barclays het koersdoel verhoogde van 69,40 naar 79,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De analisten menen dat Takeaway.com redelijk aan de prijs is, maar ook dat er nog voldoende opwaarts potentieel is.

Bij de smallcaps ging Wessanen met een koerswinst van 5,2 procent aan de leiding. Degroof Petercam verhoogde het advies voor het fonds van Reduceren naar Houden. Analist Fernand de Boer van de Belgische zakenbank vindt het aandeel van het voedingsbedrijf momenteel juist gewaardeerd na de koersdaling met 50 procent in 2018. Deze afstraffing was het gevolg van twee winstwaarschuwingen.

Heijmans werd 2,4 procent duurder, terwijl Kendrion 3,2 procent verloor.

Nedap steeg 0,5 procent. Het bedrijf uit Groenlo heeft een driejarig contract getekend voor het leveren van !D Cloud aan 800 winkels van Ackermans. Volgens Nedap is Ackermans de eerste Afrikaanse retailer die de technologie voor voorraadbeheer op een dusdanig grote schaal uitrolt.

Het lokaal genoteerde Lavide leverde 5,7 procent in. De nieuwe topman van Lavide heeft zijn plannen ontvouwd. In plaats van kinderopvang gaat Lavide zich richten op hospitality. Dat betekent dat de huidige activiteiten worden verkocht en CEO Salar Azimi verschillende hotels en een voetbalclub zal inbrengen als nieuwe activiteiten.

Euronext steeg 0,1 procent. Oslo Børs komt uiterlijk eind volgende maand met een advies aan de aandeelhouders over het bod van Euronext. Oslo Børs VPS meldde dat een aantal partijen belangstelling heeft getoond voor een overname, nadat Euronext recent al een bod uitbracht.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Amsterdamse beurs stonden de Amerikaanse aandelenmarkten lager. De brede S&P index noteerde 0,3 procent lager.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 11, 2019 11:47 ET (16:47 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.