*

Nieuws Binnenland

Damrak start lager aan beursweek na Chinese exportcijfers

maandag 14 januari 2019 08:12

Tegenvallende Chinese export- en importcijfers.

(ABM FN-Dow Jones) Beursplein 5 gaat maandag naar verwachting een lagere opening tegemoet. Tegenvallende Chinese handelscijfers en een record handelsoverschot met Amerika wegen voorbeurs op het sentiment.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,7 procent.

De AEX index vond afgelopen week juist nog de weg omhoog dankzij onder meer optimisme over een oplossing voor het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten en signalen die wezen op een mildere Federal Reserve. De AEX won op weekbasis 1,4 procent op 498,55 punten.

Chinese export- en importcijfers stelden vanochtend echter zwaar teleur. Gerekend in dollars nam de Chinese export in december met 4,4 procent af, terwijl een maand eerder nog een stijging van ruim 5 procent werd gemeld. Economen hadden voor december een toename van 2,5 procent voorzien.

De import daalde in dollars zelfs met 7,6 procent. Dat was een maand eerder nog een toename van 3 procent. Economen rekenden op een importstijging in december van 3,0 procent. Hierdoor steeg het Chinese handelsoverschot van 44,8 miljard naar 57,1 miljard dollar, flink meer dan de 53 miljard dollar waarop economen hadden gerekend.

Vanwege de importheffingen waren volgens Stephen Innes van Oanda alle ogen gericht op de exportcijfers vanochtend. Deze waren nog beroerder dan al verwacht, concludeerde de handelaar, en dit weegt direct op de aandelenmarkten, grondstoffen en gerelateerde valuta's.

In heel 2018 had China een handelsoverschot met de Verenigde Staten ter waarde van een recordbedrag van 323 miljard dollar. De export nam met 11,3 procent toe tot 478 miljard dollar, maar daalde in december, aldus de Chinese cijfers. De import uit de VS nam in 2018 slechts met 0,7 procent toe.

Amerikaanse futures gaven direct na de vrijgave van de cijfers terrein prijs en wijzen nu op een verlies van krap een procent, bij de start van de officiële handel vanmiddag in New York.

In China daalde de beurs in Hong Kong ruim anderhalf procent, terwijl de Shanghai Composite de verliezen beperkte tot 0,7 procent. De Japanse beurs was vandaag gesloten in verband met een feestdag.

Onder meer de Australische dollar kwam vanochtend na de vrijgave van de cijfers onder druk te staan ten opzichte van de Amerikaanse dollar, terwijl de Japanse yen als traditionele safe haven juist aansterkte. De euro noteerde evenwel stabiel op 1,1470.

Aftrap van het cijferseizoen en Brexit

Beleggers hebben deze week vooral oog voor de aftrap van het cijferseizoen, te beginnen in Amerika, en een stemming op dinsdag in Londen over het Brexit-akkoord dat premier Theresa May sloot met Brussel.

Vandaag trapt Citigroup in New York af met kwartaalcijfers, op dinsdag gevolgd sectorgenoten JPMorgan en Wells Fargo en een dag later door BlackRock, Bank of America en Goldman Sachs. Donderdag is de beurt aan Morgan Stanley en American Express.

Maar niet alleen financials zijn deze week al aan de beurt. Morgen zijn er bijvoorbeeld nog cijfers van Delta Airlines, op woensdag die van Alcoa en donderdag zal de markt ook letten op Netflix. Beleggers in AkzoNobel zullen daarnaast uitkijken naar de resultaten van diens oude belager PPG.

Analisten gepolst door persbureau Reuters rekenen voor de komende Amerikaanse kwartaalcijfers in doorsnee op een winststijging van 15 procent op jaarbasis. Voor het lopende kwartaal voorzien de marktvorsers evenwel een fors lagere stijging, van 3,9 procent.

Op het Damrak is het nog rustig deze week, met louter cijfers van SnowWorld op woensdag en een trading update van Beter Bed op vrijdag. Over een week belooft het echter snel drukker te worden.

Brexit

De Brexit overeenkomst met Brussel zal volgens analist Corné van Zeijl van Actiam morgen door het Britse parlement waarschijnlijk worden weggestemd.

"De grote vraag is dan met hoeveel, want dat bepaalt de toekomst in hoeverre het in een waarschijnlijk tweede stemming alsnog wordt weggestemd of dan wel wordt goedgekeurd", aldus de marktvorser van Actiam, die vermoedt dat de tweede stemming ongeveer twee weken voor de geagendeerde Brexit datum van 29 maart zal worden gehouden.

Het Lagerhuis zou al op 11 december vorig jaar over het akkoord hebben moeten stemmen. Met het vooruitzicht van een vernietigende afwijzing blies Theresa May die stemming evenwel af.

Wall Street sloot vlak

Wall Street sloot vrijdagavond nog fractioneel in het rood, en herstelde daarmee van lichte verliezen tijdens de slotgong in Amsterdam. Wel kwam hierdoor de opwaartse trend van de afgelopen vijf handelsdagen ten einde. Beleggers putten de afgelopen handelsweek met name hoop uit de zalvende woorden van diverse Fed-functionarissen, waarbij zij de boodschap verspreidden dat de centrale bank voorzichtig zal zijn dit jaar met het verhogen van de rente.

Fed-voorzitter Jerome Powell versterkte die boodschap donderdag tijdens een discussie bij the Economic Club of Washington, waarbij hij benadrukte dat de centrale bank 'flexibel' en 'geduldig' zal zijn met zijn monetaire beleid omdat de inflatie 'onder controle' is.

Een februari-future voor een vat ruwe WTI-olie werd vrijdag 1,9 procent lager verhandeld op 51,59 dollar op de New York Mercantile Exchange. In de Aziatische handel vanochtend daalden de oliefutures na de vrijgave van de Chinese data met ruim een procent verder.

De markt kijkt vooral uit naar vrijdag wanneer het olierapport van het International Energy Agency wordt vrijgegeven, terwijl ook OPEC op de rol staat voor een rapport.

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de Amerikaanse fabrieksorders en de industriële productie in de eurozone in november.

Bedrijfsnieuws

De redactie van één van de tijdschriften van de wetenschappelijke uitgeverij Elsevier, onderdeel van beursbedrijf RELX, stapt vandaag op. Dit schrijft het Financieele Dagblad maandag. De 26 leden van de redactieraad van het tijdschrift Journal of Informetrics kunnen zich niet vinden in het besloten publicatiemodel van Elsevier en gaan een nieuw tijdschrift oprichten.

Mogelijk komt het aandeel Heineken in beweging, nadat Morgan Stanley het advies voor de brouwer verlaagde van Gelijkgewogen naar Onderwogen. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees er op dat de Amerikaanse bank het koersdoel verlaagde van 82,00 naar 73,00 euro.

In 2018 daalde de totale omzet van MDxHealth licht ten opzichte van 2017, van 28,5 miljoen naar 28,3 miljoen dollar. De productomzet kwam daarbij uit op 27,7 miljoen dollar, onderverdeeld in 24 miljoen dollar voor ConfirmMDx, 2,4 miljoen dollar voor SelectMDx en 1,3 miljoen dollar uit andere producten. Een uitgebreide guidance voor 2019 volgt bij de volledige jaarcijfers die op 28 februari aanstaande worden gepubliceerd. MDxHealth is van plan om de komende jaren jaarlijks miljoenen dollars aan kosten te besparen en legt daarbij de focus op zijn twee belangrijkste producten.

Euronext heeft maandag het bod op Oslo Børs VPS gelanceerd, nadat eind december de interesse al bekend werd gemaakt. Euronext betaalt 6,24 miljard Noorse kronen voor Oslo Børs VPS, of omgerekend 625 miljoen euro.

Saxo Bank boekt goede vooruitgang met de voorbereidingen van het bod op BinckBank. De twee brokers denken dat het bod tegen het einde van het tweede kwartaal of in de eerste helft van het derde kwartaal van 2019 kan worden gesloten.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag vlak op 2.596,27 punten, de Dow Jones index sloot eveneens vlak, op 23.995,95 punten, en de Nasdaq sloot 0,2 procent lager op 6.971,48 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 14, 2019 02:12 ET (07:12 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.