*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Hoofdindex Amsterdam op verlies

maandag 14 januari 2019 15:56

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index op de beurs in Amsterdam stond maandagmiddag op verlies. Ook de andere Europese graadmeters gingen omlaag. Het sentiment heeft een knauw gekregen door een onverwachte daling van de Chinese export. Dat wakkert de zorgen over een groeivertraging van de wereldeconomie aan. Ook wachten beleggers op de belangrijke stemming in het Britse parlement over de brexitdeal, die dinsdag wordt gehouden.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond 15.50 uur 0,6 procent lager op 495,62 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 681,55 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,5 procent.

De FTSE in Londen zakte 0,8 procent. De Britse premier Theresa May acht de kans groter dat het parlement de brexit zal tegenhouden dan dat het Verenigd Koninkrijk zonder deal uit de Europese Unie vertrekt. May vreest echter voor het vertrouwen in de democratie als de brexit wordt tegengehouden.

Grootste daler bij de hoofdfondsen aan het Damrak was kabel- en telecomconcern Altice Europe met een verlies van 5,5 procent. Bierbrouwer Heineken zakte 2,7 procent na adviesverlagingen door Morgen Stanley en Bank Degroof Petercam.

Shell noteerde verder 0,2 procent lager. Het olie- en gasbedrijf wil samen met pensioenuitvoerder PGGM een bod doen op energiebedrijf Eneco. Shell investeert de laatste tijd steeds meer in schone energie. Eerder gingen geruchten dat Eneco 3 miljard tot 4 miljard euro waard is.

De koers van Ahold Delhaize bleef vrijwel onveranderd. Het supermarktconcern wil komende jaren dertig tot vijftig nieuwe Albert Heijn-filialen openen in Belgiƫ. Ook voor Delhaize Le Lion, het grootste merk van het concern in Belgiƫ, bestaan fikse groeiplannen.

Elders in Europa trok Pandora de aandacht. De sieradenverkoper zakte in Kopenhagen ruim 6 procent na een negatief rapport van Morgan Stanley. Continental steeg daarnaast 2 procent in Frankfurt, ondanks dat de Duitse bandenmaker waarschuwde voor lagere winstmarges in het nieuwe jaar. Dialog Semiconductor ging bijna 3 procent omhoog. Het chipbedrijf heeft de omzet in het vierde kwartaal aan de onderkant van de eigen verwachtingen zien uitkomen.

De euro was 1,1460 dollar waard, tegen 1,1475 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 51,25 dollar. Brentolie zakte 0,5 procent in prijs tot 60,16 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)