*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen sluiten lager

maandag 14 januari 2019 17:43

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index op de beurs in Amsterdam is maandag lager gesloten. Ook de andere Europese graadmeters eindigden in mineur. Het sentiment op de beursvloeren kreeg een knauw door een onverwachte daling van de Chinese export. Dat wakkerde de zorgen over een groeivertraging van de wereldeconomie aan. Ook wachten beleggers op de belangrijke stemming in het Britse parlement over de brexitdeal.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,7 procent lager op 494,99 punten. De MidKap daalde 1,1 procent tot 681,11 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs verloren tot 0,4 procent.

De FTSE in Londen zakte 0,9 procent. De Britse premier Theresa May acht de kans groter dat het parlement de brexit zal tegenhouden dan dat het Verenigd Koninkrijk zonder deal uit de Europese Unie vertrekt. May vreest echter voor het vertrouwen in de democratie als de brexit wordt tegengehouden. De stemming in het Britse parlement staat voor dinsdag op de rol.

Grootste daler bij de hoofdfondsen aan het Damrak was kabel- en telecomconcern Altice Europe met een verlies van 8,1 procent. Bierbrouwer Heineken zakte 3,1 procent na adviesverlagingen door Morgen Stanley en Bank Degroof Petercam.