*

Nieuws Binnenland

Europese beurzen openen vrijwel vlak

woensdag 16 januari 2019 06:01

Markt kan reageren op wegstemmen Brexit-deal

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een grofweg vlakke opening tegemoet.

IG Markets voorziet een openingswinst van 8 punten voor de Duitse DAX, een plus van 7 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 3 punten voor de Britse FTSE 100.

Dinsdag sloten de Europese aandelenmarkten, in aanloop naar de stemming in het Britse Lagerhuis over de Brexit-deal nog hoger.

De beurzen zakten in de loop van de middag wat weg. Tegenvallende kwartaalcijfers van de Amerikaanse zakenbank JP Morgan overschaduwden positief nieuws uit China. Nadat Wall Street hoger opende, veerden de aandelenmarkten in Europa ook weer wat op.

De Chinese regering meldde meer te gaan doen om de economie aan te jagen, na signalen dat deze sterker aan het vertragen is. De kredietverlening aan kleinere bedrijven moet verbeteren, investeringen in infrastructuur worden versneld en de belastingen gaan omlaag.

"China onthulde plannen om de inkomstenbelasting voor kleine bedrijven te verlagen, waardoor de economie wordt gestimuleerd. De nieuwste zet van de Chinese autoriteiten geeft aan dat zij vastberaden zijn om de vertraging van de economische activiteit te verzachten", schreef analist David Madden van CMC Markets.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers onder meer inzicht in enkele inflatiecijfers en de stand van de Duitse economie. De Franse inflatie bleef stabiel, terwijl de Spaanse inflatie flink daalde. De Duitse economie groeide in 2018 met 1,5 procent, de zwakste groei sinds 2013. In 2016 en 2017 steeg het bruto binnenlandse product van de oosterburen nog met 2,2 procent.

Het handelsoverschot van de eurozone daalde van 23,4 miljard euro in november 2017 tot 19,0 miljard in november vorig jaar.

Dinsdagavond bleek de Brexit-deal van premier Theresa May het niet te hebben gehaald.

Uiteindelijk kreeg het akkoord van May slechts 202 stemmen voor en maar liefst 432 stemmen tegen.

Dat Labour tegen zou stemmen, was verwacht, en werd in aanloop naar de stemming nog eens benadrukt door partijleider Jeremy Corbyn. Hij sprak dinsdagavond van een "slechte deal voor het land".

Na het tellen van de stemmen sprak Corbyn van een "catastrofale nederlaag" voor May en legde een motie van wantrouwen op tafel. Hierover gaat woensdagavond gestemd worden.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Marks & Spencer verloor 0,4 procent. De retailer gaat de komende jaren honderd van zijn winkels sluiten. De afslankingsoperatie moet in 2022 zijn afgerond.

De Portugese distributeur van voedingsmiddelen Jeronimo Martins werd 9 procent meer waard.

Italiaanse banken stonden fors onder druk. Unione di Banche Italiane verloor 4,9 procent in waarde. Banco BPM daalde 4 procent. Volgens Italiaanse media heeft de Europese Centrale Bank de banken meegedeeld dat ze alle leningen aan bedrijven die hun betalingsverplichtingen niet nakomen, binnen zeven jaar moeten dekken.

Airbus was een duidelijke stijger met 2,7 procent koerswinst. Het bedrijf wil besparen op de kosten van de productie van zijn A220 vliegtuig, dat werd overgenomen van het Canadese Bombardier, meldde Reuters.

Deutsche Post mag de prijzen vanaf 1 april 2019 minder dan voorzien verhogen, waardoor nieuwe kostenmaatregelen nodig zijn. De prijsverhoging betreft 4,8 procent en geldt tot eind 2021. De definitieve beslissing van de toezichthouder staat gepland voor medio maart en als die inderdaad uitkomt op een prijsverhoging van 4,8 procent, dan is dit minder dan verwacht. Het aandeel Deutsche Post kwam na de mededeling onder druk te staan en daalde 2 procent.

Volkswagen steeg 0,7 procent. De Duitse autofabrikant en Ford gaan samen middelgrote pick-up trucks en bestelwagens ontwikkelen en willen ook samenwerken op het gebied van elektrische en zelfrijdende auto's, in het kader van een brede mondiale samenwerking. In de samenwerking zal Ford de pick-up trucks voor beide bedrijven ontwerpen en produceren. Dat geeft Volkswagen meer toegang tot een lucratief marktsegment waar het tot nu toe moeilijk een voet aan de grond kreeg.

De Britse kredietverstrekker Provident Financial gaf een winstwaarschuwing en stond 19,5 procent lager. De creditcard-tak deed het niet geweldig qua wanbetalingen en betaalachterstanden in de tweede helft van het jaar. De klantengroei van 366.000 was zwakker dan de 437.000 een jaar eerder.

De Britse uitzender Hays deed het in het afgelopen tweede kwartaal goed in Duitsland, met 15 procent hoger fee-inkomsten. Dat maakte de matige groei van 3 procent in het Verenigd Koninkrijk goed. Het aandeel steeg 3,7 procent.

Euro STOXX 50 3.068,05 (+0,4%)

STOXX Europe 600 348,71 (+0,4%)

DAX 10,891,79 (+0,3%)

CAC 40 4.786,17 (+0,5%)

FTSE 100 6.895,02 (+0,6%)

SMI 8.824,73 (+0,7%)

AEX 498,20 (+0,7%)

BEL 20 3.422,00 (+0,8%)

FTSE MIB 19.165,48 (0,0%)

IBEX 35 8.850,10 (+0,4%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag licht hoger.

Dinsdag was er onder aanvoering van de techaandelen een groen slot.

Nadat Citigroup maandag het cijferseizoen aftrapte met goed ontvangen kwartaalcijfers, was het vandaag een beurt aan een flink aantal andere bedrijven om met resultaten te komen. En die werden wisselend ontvangen, terwijl het aandeel Citi nog eens meer dan vier procent steeg.

Naast het cijferseizoen kwam er opbeurend nieuws uit China. Vanwege de sterker dan verwachte vertraging van de economie, heeft Beijing besloten om extra te gaan stimuleren. China wil dat er voldoende krediet beschikbaar is voor kleinere bedrijven, maar bijvoorbeeld ook meer investeren in infrastructuur en de belastingen verlagen.

"China onthulde plannen om de inkomstenbelasting voor kleine bedrijven te verlagen, waardoor de economie wordt gestimuleerd. De nieuwste zet van de Chinese autoriteiten geeft aan dat zij vastberaden zijn om de vertraging van de economische activiteit te verzachten", concludeerde analist David Madden van CMC Markets.

De Amerikaanse producentenprijzen daalden in december op maandbasis met 0,2 procent. In november stegen de producentenprijzen nog met 0,1 procent.

De New York Fed index voor de industrie in de regio van New York daalde in januari fors. De index daalde van 11,5 in december naar 3,9 in januari. Vooraf was gerekend op een indexcijfer van 9,0. "Op alle onderdelen gaat deze index een flink stuk lager. Ook de nieuwe orders. Het is alleen maar New York, maar het gaf vorige maand ook goede voorspelling", zei analist Corne van Zeijl van Actiam.

Voorzitter Esther George van de Kansas City Fed stuurde juist aan op een pauze in het verhogen van de rente door de Federal Reserve. "Ik denk dat we voorzichtig en geduldig moeten zijn nu we onze doelstelling naderen", aldus George.

Olie werd dinsdag duurder. Een februari-future voor een vat ruwe WTI-olie werd dinsdag 3,2 procent, ofwel 1,60 dollar, duurder op 52,11 dollar op de New York Mercantile Exchange. Dit was te danken aan de plannen van Beijing om de groeivertraging op te vangen met behulp van nieuwe stimuleringen.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel JPMorgan leverde aanvankelijk in, maar sloot uiteindelijk toch 0,7 procent in het groen. De zakenbank heeft in het vierde kwartaal van 2018 de winst minder sterk zien stijgen dan verwacht, terwijl de inkomsten onder druk stonden door de moeilijke markten. CEO Jamie Dimon sprak van "een uitdagend kwartaal", maar tekende daarbij aan dat de zakenbank desondanks solide resultaten liet zien in vastrentende waarden en een recordprestatie bij de aandelentak.

Sectorgenoot Wells Fargo & Co. behaalde over het afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht, bij een tegenvallende omzet. De bank uit San Francisco meldde een winst van 6,1 miljard dollar, gelijk aan 1,21 dollar per aandeel. Een jaar eerder was dit 1,16 dollar per aandeel, ofwel 6,2 miljard dollar. Analisten geraadpleegd door FactSet rekenden gemiddeld op een winst per aandeel van 1,20 dollar per aandeel. Het aandeel leverde 1,6 procent in.

Delta Air Lines heeft afgelopen kwartaal meer omzet behaald en zag de winst iets sterker dan verwacht toenemen. CEO Ed Bastian sprak van een "succesvol" 2018 met "solide" financiële resultaten. De luchtvaartmaatschappij werd 0,2 procent procent duurder.

United Health werd zelfs 3,6 procent duurder. Het gezondheidszorg- en verzekeringsconcern boekte in de laatste maanden van 2018 meer omzet. De winst steeg, rekening houdend met bijzondere posten, eveneens. De omzet nam in het vierde kwartaal op jaarbasis toe van 52,1 miljard naar 58,4 miljard dollar, nipt meer dan de 58,0 miljard dollar waarop analisten volgens Refinitiv mikten.

Maar het waren niet alleen kwartaalcijfers die de aandacht trokken.

Verfmaker Sherwin-Williams gaf een waarschuwing af. Het bedrijf voldeed in het vierde kwartaal van vorig jaar niet aan de eigen verwachtingen. "Een teleurstellende prestatie in het vierde kwartaal", aldus CEO John Morikis. Dit was vooral te wijten aan een zwakke omzetgroei in de Noord-Amerikaanse winkels in oktober en november. In december was er wat herstel, aldus de topman, "maar onvoldoende". Het aandeel noteerde 4,1 procent lager.

Netflix verhoogt de prijzen in de Verenigde Staten flink. Het meest populaire pakket van Netflix zal voortaan geen 11 maar 13 dollar per maand kosten. Daardoor mag een gebruiker wel op twee schermen tegelijk streamen. Een goedkopere versie, waarbij maar één scherm kan worden gebruikt, zal voortaan 9 dollar kosten, een prijsstijging van 13 procent.

"We passen onze prijzen van tijd tot tijd aan, terwijl we blijven investeren in geweldig entertainment", zei een woordvoerder van Netflix. Het aandeel Netflix werd dinsdag 6,5 procent duurder.

Facebook steeg 2,5 procent en Amazon.com zelfs 3,6 procent.

Microsoft en Walgreens gaan samenwerken bij de bezorging van producten op het gebied van gezondheidszorg. Het techbedrijf heeft al eerder contracten afgesloten met Walmart en Kroger. Microsoft steeg 2,9 procent, terwijl Walgreens 1,6 procent won.

S&P 500 index 2.610,30 (+1,1%)

Dow Jones index 24.065,59 (+0,7%)

Nasdaq Composite 7.023,83 (+1,7%)

AZIE

(MORE TO FOLLOW) Dow Jones Newswires

January 16, 2019 00:01 ET (05:01 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.