*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: Damrak houdt openingswinsten niet vast

woensdag 16 januari 2019 11:10

AEX duikt nipt in het rood.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is na een hogere opening woensdag gedurende de ochtend weggezakt. Rond de klok van elf uur verloor de AEX 0,1 procent op 497,53 punten.

Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij zijn er weinig impulsen die de beurzen in beweging zetten. De bescheiden openingswinst schreef Schutte toe aan hogere koersen in Azië vanochtend, na het besluit van Beijing om extra te stimuleren vanwege de sterker dan verwachte vertraging van de Chinese economie.

Uiteindelijk zakten de Amsterdamse beurzen iets weg, maar blijven wel dicht bij huis. Volgens Schutte spelen ook enkele advieswijzigingen voor fondsen als ING, Heineken en TomTom een rol, naast de nederlaag van de Britse premier Theresa May.

De Brexit-deal die May met de Europese Unie overeenkwam, kreeg dinsdag onvoldoende steun in het Britse Lagerhuis, zoals ook algemeen werd verwacht. Uiteindelijk kreeg het akkoord van May slechts 202 stemmen voor en maar liefst 432 stemmen tegen.

Oppositieleider Jeremy Corbyn diende direct een motie van wantrouwen tegen de regering in. "Die motie zal het waarschijnlijk niet halen, maar dat betekent niet dat het daarna rustig zal worden", aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING. "Premier May zal de komende dagen gesprekken voeren met de regeringspartijen en andere partijen om met een plan B te komen. Of dit gaat lukken is nog maar de vraag."

Een uitstel van de Brexit, die voor 29 maart in de agenda staat, is het meest waarschijnlijke scenario, aldus Wiersma, al zijn nieuwe verkiezingen, een tweede referendum of het helemaal niet doorgaan van de Brexit eveneens mogelijke scenario's.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat het economische beeld in Nederland in januari volgens het CBS iets minder gunstig is geworden. Verder kwam de Duitse inflatie in december uit op 1,7 procent op jaarbasis, conform een voorlopig cijfer. In november stegen de prijzen nog met 2,3 procent. Ten opzichte van november stegen de prijzen in december met 0,1 procent. Ook de Britse consumentenprijzen stegen in december in een lager tempo.

De Britse inflatie bedroeg in december conform verwachting op jaarbasis 2,1 procent, in vergelijking met 2,3 procent een maand eerder.

De euro/dollar noteerde op 1,1411. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1407 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1394 op de borden. De olieprijzen daalden tot 0,3 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen won Galapagos 2,2 procent, gevolgd door Unibail dat 1,2 procent won. ING Groep vulde de top drie grootste stijgers aan met een plus van eveneens 1,2 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een koopaanbeveling van Société Générale voor ING, met een koersdoel van 13,50 euro.

Wolters Kluwer gaf juist 1,7 procent prijs en Heineken verloor 0,9 procent, ondanks dat Jefferies het advies voor de bierbrouwer verhoogde van Houden naar Kopen. Het koersdoel werd wel verlaagd van 95,00 naar 90,00 euro. Volgens analist Edward Mundy heeft Heineken "een superieure omzetgroei". Hij denkt dat een volumegroei van 4 procent voor de bierbrouwer haalbaar is, wat meer is dan de consensus van 2,9 procent. De marge-ontwikkeling van de brouwer zal wat minder voortvarend zijn, vermoedt de analist. Mundy meent ook dat het aandeel niet duur is en heeft daarom zijn aanbeveling verhoogd.

In de AMX steeg Air France-KLM met 2,0 procent procent, terwijl TomTom met 4,0 procent daalde tot 7,87 euro. Kepler Cheuvreux haalde TomTom van de kooplijst. Het koersdoel van 8,25 euro werd gehandhaafd, en is inmiddels ook bijna gehaald, aldus analist Peter Olofsen, die tevens meent dat de consensusverwachtingen voor 2019 te optimistisch zijn.

SBM Offshore daalde eveneens na een adviesverlaging, zo merkte handelaar Van der Pol van Mijn-Effecten op. Morgan Stanley verlaagde het advies naar Onderwogen. Het aandeel daalde 1,0 procent.

Onder de kleinere aandelen won Vastned 1,3 procent, terwijl B&S Group 4,0 procent verloor.

Het lokaal genoteerde Kardan won nog eens 4,9 procent, na dinsdag ook al 6,3 procent hoger te zijn gesloten. Kardan bereikte toen een overeenkomst over de verkoop van een belang van 66 procent in de autoleasemaatschappij AVIS Oekraïne aan zijn partner in de joint venture UTS. De transactie levert naar verwachting een bedrag op van 14,2 miljoen dollar.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 16, 2019 05:10 ET (10:10 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.