*

Nieuws Binnenland

Kleine plus voor AEX-index

woensdag 16 januari 2019 15:48

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index in Amsterdam noteerde woensdagmiddag in de plus. Ook elders in Europa gingen de meeste graadmeters iets vooruit. Dat gold evenwel niet voor de beurs in Londen. De afwijzing van de brexitdeal door het Britse parlement wakkerde de zorgen aan over een chaotische scheiding van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

De AEX-index noteerde kort na de openingsbel op Wall Street 0,4 procent hoger op 500,15 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 685,84 punten. De beursgraadmeter in Parijs won 0,5 procent en Frankfurt ging 0,2 procent vooruit.

De hoofdgraadmeter in Londen verloor 0,4 procent. De Britse premier Theresa May leed dinsdagavond een zware nederlaag bij de stemming in het Lagerhuis over de brexitdeal. Labour, de grootste Britse oppositiepartij, heeft een motie van wantrouwen tegen de premier en haar kabinet ingediend. Daar wordt later op woensdag over gestemd.

TomTom

Grootste stijger bij de hoofdfondsen in Amsterdam was ING Groep met een winst van 2,5 procent, na een adviesverhoging door Société Générale. Kabel- en telecomconcern Altice Europe sloot de rij met een verlies van 1,2 procent.

In de MidKap kampte navigatiebedrijf TomTom met een adviesverlaging door Kepler Cheuvreux en stond onderaan met een min van 3,6 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de sterkste stijger met een plus van 3,6 procent. Op de lokale markt raakte de uitbater van skihallen SnowWorld ruim 7 procent kwijt na een handelsupdate.

Ghosn

In Parijs won Renault 1,5 procent. Volgens persbureau Reuters wil de Franse overheid, een grote aandeelhouder in Renault, dat de autobouwer zich ook ontdoet van de gevallen topman Carlos Ghosn. Ghosn zit al sinds half november in de cel in Japan op verdenking van belastingfraude als oud-baas van Nissan, waar hij eveneens de scepter zwaaide.

Levensmiddelenconcern Reckitt Beckiser zakte 3,8 procent in Londen na aankondiging van het vertrek van topman Rakesh Kapoor. Het Britse uitgeefconcern Pearson verloor in Londen dik 6 procent na een tegenvallend handelsbericht.

De euro was 1,1401 dollar waard, tegen 1,1385 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 51,92 dollar. Brentolie daalde een fractie in prijs tot 60,62 dollar per vat.