*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Hoofdindex Amsterdam op verlies

donderdag 17 januari 2019 16:00

AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index op de beurs in Amsterdam stond donderdagmiddag op verlies. Ook andere Europese aandelenbeurzen leverden wat in. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van de verdere ontwikkelingen rond de brexit. Aan het Damrak werden daarnaast meerdere analistenrapporten verwerkt.

De AEX noteerde omstreeks 15.55 uur 0,1 procent lager op 499,39 punten. De MidKap steeg 0,7 procent tot 691,69 punten. Frankfurt en Parijs verloren tot 0,5 procent.

De hoofdindex in Londen zakte 0,6 procent. Het Britse parlement debatteert op 29 januari over een plan B voor de brexit. Ook wordt dan door parlementsleden gestemd over het plan. Premier Theresa May moet uiterlijk maandag met met een alternatief komen voor haar weggestemde brexitdeal.

PostNL was een grote stijger op het Damrak. Het postbedrijf profiteerde van een positief analistenrapport van Jefferies en ging aan kop in de MidKap met een plus van 6,3 procent. Maaltijdbestelsite Takeaway kreeg een adviesverhoging van RBC en won 3,6 procent.

Een verkoopadvies door analisten van Citi zette verder het aandeel Aegon in beweging. De verzekeraar zakte 1,6 procent en was daarmee de grootste daler in de AEX. Bij de kleinere bedrijven daalde funderingsspecialist Sif bijna 8 procent, na een afwaardering door ING.

In Parijs verloor Société Générale een kleine 6 procent na een omzetalarm. De Franse bank verwacht negatieve effecten te ondervinden van de onrust op de financiële markten. Renault daalde meer dan 1 procent. De autobouwer is bezig met het vinden van een oplossing voor de situatie rond topman Carlos Ghosn. Ghosn zit al sinds half november vast in Japan op verdenking van fraude.

Metro steeg dik 5 procent in Frankfurt. De Duitse eigenaar van groothandelsketen Makro zag de kwartaalomzet duidelijk groeien. AB Foods won bijna 6 procent in Londen. Het moederbedrijf van kledingketen Primark wist de kerstverkopen op te voeren. Het Britse softwarebedrijf Sage klom ruim 5 procent na een positieve handelsupdate.

De euro was 1,1390 dollar waard, tegen 1,1402 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 1,1 procent tot 51,75 dollar. Brentolie kostte 0,8 procent minder op 60,84 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)