*

Nieuws Binnenland

BEURZEN Takeaway zakt, Beter Bed stijgt op Damrak (2)

vrijdag 18 januari 2019 09:46

N i e u w bericht, vervangt: Takeaway duikelt op Damrak

AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs won vrijdag terrein. Ook de andere Europese beurzen stonden in het groen. Geruchten over een mogelijke doorbraak in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China zorgden voor een positieve stemming. Op het Damrak daalde maaltijdbestelsite Takeaway na de uitgifte van nieuwe aandelen en obligaties. Beter Bed schoot omhoog na een handelsbericht.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,9 procent in de plus op 504,11 punten. De MidKap dikte 1,1 procent aan tot 698,84 punten. De beursgraadmeters in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,9 procent.

Takeaway zakte 2,5 procent bij de middelgrote bedrijven. Het bedrijf achter Thuisbezorgd.nl haalde 680 miljoen euro op met een versnelde plaatsing van nieuwe aandelen en converteerbare obligaties. Het geld wordt gebruikt om de overname van de Duitse activiteiten van branchegenoot Delivery Hero te financieren.

Beter Bed maakte een koerssprong van 10,7 procent op de lokale markt. De beddenverkoper sleept de Duitse chemiereus BASF voor de rechter om een schadevergoeding te krijgen voor het gifschandaal in Duitsland, dat ongeveer een jaar geleden speelde. Ook zag het bedrijf de omzet afgelopen kwartaal stijgen.

ING behoorde tot de kopgroep bij de hoofdfondsen met een winst van 2,2 procent. De bank zet volgens Het Financieele Dagblad het mes in de bonussen vanwege de megaschikking die vorig jaar werd getroffen met het Openbaar Ministerie (OM). Bierbrouwer Heineken sloot de rij met een verlies van 0,5 procent, na een adviesverlaging door Citi.

Ryanair gaf 3 procent prijs in Dublin. De budgetmaatschappij gaf een winstalarm en sluit niet uit dat de winstprognose verder omlaag moet door de ontwikkelingen rond de brexit. Concurrent easyJet zakte 2,6 procent. Telecom Italia kelderde 8 procent na een teleurstellend handelsbericht. In Frankfurt overtrof maaltijdbezorger HelloFresh (plus 17 procent) de omzetverwachting.

De euro was 1,1399 dollar waard, tegen 1,1381 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 52,48 dollar. Brentolie steeg 0,6 procent in prijs tot 61,53 dollar per vat.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)