*

Nieuws Binnenland

AEX blijft dicht bij huis

maandag 21 januari 2019 17:53

Wall Street houdt deuren gesloten.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag vrijwel vlak gesloten. De AEX index eindigde een fractie hoger op 509,38 punten. De Midkap-index steeg 0,8 procent en de AScX werd 0,1 procent minder waard.

Terwijl Wall Street maandag dicht blijft voor Martin Luther King Day, kwamen beleggers op het Damrak op adem van de koerssprong van afgelopen vrijdag, toen de Amsterdamse hoofdgraadmeter twee procent steeg.

De weinig luisterrijke Chinese groeicijfers van maandag bevestigden voor beleggers dat de tweede economie van de wereld aan het afkoelen is. Een deel van de winsten die vrijdag werden geboekt, werden daarop teruggegeven.

De Chinese economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 6,4 procent op jaarbasis gegroeid, conform de verwachtingen van analisten.

"Sommige handelaren hebben nu het gevoel dat het aanbod van China om het handelstekort met de Verenigde Staten op te heffen, onrealistisch is. Er is iets minder optimisme over de vooruitzichten voor de Amerikaanse-Chinese handelsrelaties", zei marktanalist David Madden van CMC Markets evenwel.

De Britse premier Theresa May gaf maandag een verklaring af over haar 'Plan B' voor Brexit, nadat het Brexit-akkoord met de EU dat zij uitonderhandelde vorige week overweldigend werd afgewezen. May wil de zogeheten 'backstop'-afspraak aanpassen, om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open te houden, maar het is zeer de vraag of de EU daarvoor open staat.

May zei dat een tweede referendum niet te zien zitten, evenmin als uitstel van de overeengekomen datum van 29 maart, omdat een no deal-Brexit daarmee niet van tafel zou zijn.

De economische agenda was relatief leeg, mede vanwege Martin Luther King Day in Amerika. Vanochtend werd wel bekend dat de Duitse producentenprijzen in december minder hard zijn gestegen dan in de twee maanden ervoor. Het Belgische consumentenvertrouwen daalde in januari verder.

Het IMF verlaagde zijn groeiramingen voor de wereldeconomie in 2019 van 3,7 procent naar 3,5 procent. Lagere groeiverwachtingen voor Duitsland zijn daar mede debet aan.

De euro/dollar noteerde maandag op 1,1367 dollar. De olieprijs daalde licht.

Stijgers en dalers

Ongeveer de helft van de aandelen in de AEX sloot hoger. Onder de hoofdaandelen ging Signify aan kop met een koerswinst van 2,3 procent, gevolgd door AkzoNobel met 1,2 procent.

Randstad staat op de favorietenlijst bij Goldman Sachs en de analisten zien veel opwaarts potentieel nu een recessie al is ingeprijsd. Het aandeel won 0,9 procent.

KPN en Aalberts Industries bungelden onderaan met verliezen tot 1,4 procent.

In de AMX werd Air-France KLM ruim 5 procent meer waard na een positief rapport van Davy. De analisten verhoogden het advies voor Air France-KLM van Neutraal naar Outperform met een koersdoel van 12,00 euro.

Flow Traders won 2,3 procent nadat Bloomberg meldde dat de bonusbeperkingen voor financiƫle instellingen in Nederland waarschijnlijk toch niet gaan gelden voor handelshuizen zoals Flow Traders. Ook betaalbedrijf Adyen won 2,9 procent.

PostNL was de grootste daler met een verlies van 2,0 procent.

GrandVision heeft last gehad van de gele hesjes in Frankrijk, denken analisten van ABN AMRO en KBC. Het bedrijf zal dinsdag geen concrete omzetcijfers publiceren, maar alleen groeipercentages. "Dat is vrij uitzonderlijk", aldus analist Robert Jan Vos van ABN AMRO. Het aandeel daalde maandag 0,6 procent.

Bij de kleinere fondsen verloor Sif Holding 3,6 procent. Kiadis won daarentegen 3,4 procent.

Accell won 0,8 procent. De fietsenmaker zoekt een nieuwe voorzitter voor de raad van commissarissen, als opvolger voor Ab Pasman, die nog een jaar lid van de raad blijft.

Het lokaal genoteerde SnowWorld won 7 procent.

Euronext sloot ongewijzigd. Behalve Nasdaq zou ook rivaal LSE kijken naar een overname van de Noorse beurs Oslo Bors, meldde de Evening Standard maandag. Dit ondanks dat Euronext al harde toezeggingen heeft voor een meerderheidsbelang van 50,5 procent.

Avantium werd 5,3 procent goedkoper. Het College van Beroep heeft geoordeeld dat er weliswaar procedurefouten zijn gemaakt bij de afwijzing van een subsidieverzoek van Avantium ter waarde van 6 miljoen euro, maar dit zou geen reden zijn om de afwijzing ongeldig te verklaren. Avantium wil nog in gesprek met de subsidieverleners naar aanleiding van de uitspraak.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 21, 2019 11:53 ET (16:53 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.