*

Nieuws Binnenland

STOCKWATCH 'Verkoopprijs TomTom-divisie als verwacht' (2)

dinsdag 22 januari 2019 10:12

N i e u w bericht, meer informatie

AMSTERDAM (AFN) - De verkoopprijs voor TomToms Telematics-divisie is in lijn met de verwachtingen van analisten van ING. Dat van de 910 miljoen euro die Bridgestone betaalt 750 miljoen euro naar de aandeelhouders gaat, zien de marktkenners als positief. Ook het restant van TomTom is door de verkoop van Telematics aantrekkelijker geprijsd.

De directie van TomTom gaf aan dat de navigatiedienstverlener nu slanker is en meer gericht op zijn kernactiviteiten. De ING-kenners denken echter dat de bestuurders nog moeten beslissen wat de positie van TomTom in de markt is. Het bedrijf concurreert met grotere bedrijven als Google en HERE in een onzekere, snel veranderende markt waarin steeds meer wordt toegewerkt naar zelfrijdende auto's.

InsingerGillissen-analist Jos Versteeg vindt de prijs een beetje tegenvallen gezien de grote interesse vanuit de markt. Ook twijfelt hij of TomTom op de navigatiemarkt wel potten kan breken, want ,,het is niet echt een technologiebedrijf''. Of TomTom nu interessanter wordt voor een overname, weet Versteeg niet. ,,De consument wil liever Google-kaarten.'' Bovendien is de inkoop van kaarten geen enorme kostenpost volgens de marktvorser van InsingerGillisen.

Ook NIBC Bank, dat een neutral-advies heeft voor TomTom, wijst op de wat lage verkoopprijs. Analisten van Kempen noemen het teleurstellend dat de navigatiedienstverlener 'maar' 750 miljoen aan zijn aandeelhouders teruggeeft. TomTom sluit het jaar volgens hen namelijk al af met zo'n 200 miljoen euro in kas. Ook Kempen heeft een neutral-advies voor TomTom

ING hanteert een buy-advies voor TomTom. Het aandeel stond dinsdag rond 10.10 uur 0,7 procent lager op 8 euro.

(ANP Redactie AFN/Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 560 6070)