*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: weer klein verlies op Damrak

dinsdag 22 januari 2019 11:33

Shell omlaag na downgrade en TomTom levert in na desinvestering.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs doet het dinsdag opnieuw rustig aan, met een verlies voor de AEX van 0,5 procent op 507,48 punten.

Wall Street was maandag gesloten vanwege de viering van Martin Luther King Day, waardoor handelaren op het Damrak het rustig aan deden.

"Hoe richtingloos beurzen zijn wanneer de markten in Amerika dicht zijn bleek gisteren weer. De AEX boekte een verwaarloosbaar plusje van 0,04 procent om op 509,88 te eindigen", aldus marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

Zorgen over een mondiale groeivertraging drukken het sentiment. "Het neerwaarts aanpassen van de vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei door het IMF leek de druppel die de emmer liet overlopen", zei Mevissen.

Een enorme daling van het Nederlandse consumentenvertrouwen droeg in dat opzicht niet bij aan het sentiment. De Duitse ZEW index steeg wel, maar noteert nog altijd ruim onder nul.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1360.

Stijgers en dalers

In de AEX was Vopak één van de koplopers met een koerswinst van 0,9 procent. Wolters Kluwer en sectorgenoot RELX wonnen respectievelijk 0,8 en 1,0 procent.

Onderaan noteerden indexzwaargewicht Royal Dutch Shell en staalreus ArcelorMittal met verliezen van 1,6 en 2,1 procent. Morgan Stanley verlaagde het advies voor Shell naar Onderwogen. Shell houdt met aandeleninkopen, dividenduitkeringen en schuldreducties niet al te veel ruimte over voor een verhoging van investeringen, aldus de zakenbank.

AkzoNobel daalde 10,9 procent, maar dat is het gevolg van het laten terugvloeien van kapitaal naar aandeelhouders. Het verf- en coatingsbedrijf voert op 24 januari een omgekeerde aandelensplitsing met een verhouding van 9 op 8 door. Op 25 januari zullen de aandeelhouders een kapitaalterugbetaling ontvangen van 8,78 euro per gewoon aandeel.

In de Midcap was Air France-KLM de hoogvlieger met een koerswinst van 3,7 procent. Analisten van zowel Morgan Stanley als UBS werden positiever over het luchtvaartaandeel. UBS verhoogde het koersdoel van 9,75 naar 10,15 euro, maar handhaafde het advies op Neutraal. Morgan Stanley verhoogde het advies voor Air France-KLM van Gelijkgewogen naar Overwogen en paste het koersdoel aan van 10,60 naar 12,00 euro.

GrandVision steeg 3,0 procent, ondanks dat de cijfers over het laatste kwartaal aan de magere kant waren. KBC Securities sprak van een zwakke update en Morgan Stanley concludeerde dat de autonome groei lager dan verwacht was. GrandVision scherpte dinsdag ook de outlook aan en verwacht nu een groei van de aangepaste EBITDA tussen de 5 en 7 procent. Dat was eerder nog "in de hoge enkelcijferige" regionen. Volgens Morgan Stanley zal dit ertoe leiden dat de consensus van analisten ook wordt aangepast. "Die groei zal met circa 2 procent neerwaarts worden bijgesteld", aldus de analisten. Momenteel ligt de consensus op 7 procent groei.

De meeste aandacht ging echter uit naar TomTom. Het aandeel daalde 2,3 procent na de verkoop van Telematics voor 910 miljoen euro. Al met al noemden analisten de verkoopprijs aan de onderkant van de verwachtingen. Het had wel wat meer kunnen zijn, zeker gezien de belangstelling", aldus InsingerGilissen. De verwachtingen van analisten lagen volgens NIBC tussen de 0,9 miljard en 1,3 miljard euro. Het besluit van TomTom om 750 miljoen euro van de verkoopopbrengst te laten terugvloeien naar aandeelhouders is juist meer dan verwacht, stelde NIBC. De bank mikte op 500 miljoen tot 600 miljoen euro bij een verkoopopbrengst van 1 miljard euro.

Onder de kleinere aandelen was Basic-Fit koploper met een koerswinst van 5,6 procent. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op ABN AMRO, dat het aandeel als een favoriet bestempelde. Fagron won 1,9 procent, maar Heijmans leverde 2,7 procent in. Heijmans heeft het dividend voor zijn cumulatief preferente financieringsaandelen B voor de komende jaren verlaagd, zo bleek maandagavond.

Lokaal viel de daling van Avantium op. Het aandeel leverde 8,3 procent in. Avantium werd maandag al 5,3 procent goedkoper. Het College van Beroep heeft geoordeeld dat er weliswaar procedurefouten zijn gemaakt bij de afwijzing van een subsidieverzoek van Avantium ter waarde van 6 miljoen euro, maar dit zou geen reden zijn om de afwijzing ongeldig te verklaren. Avantium wil nog in gesprek met de subsidieverleners naar aanleiding van de uitspraak.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 22, 2019 05:33 ET (10:33 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.