*

Nieuws Binnenland

Hoofdindex Amsterdam op winst

donderdag 24 januari 2019 16:06

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de beurs in Amsterdam stond donderdagmiddag op winst. De andere Europese graadmeters lieten een gemengd beeld zien. Vooral de chipbedrijven waren in trek na goed ontvangen kwartaalberichten uit de sector. Op het Damrak vielen de jaarcijfers van groothandelsbedrijf Sligro in goede aarde.

De AEX noteerde rond 16.00 uur 0,2 procent hoger op 508,59 punten. De MidKap steeg 0,6 procent tot 709,60 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen leverden tot 0,5 procent in. Parijs steeg 0,3 procent.

Beleggers verwerkten tevens een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Die lied de rente zoals verwacht ongemoeid. De ECB herhaalde zeker tot na de zomer vast te houden aan de huidige, lage rentetarieven. In een toelichting gaf ECB-president Mario Draghi verder aan dat het risico op een economische neergang is toegenomen door alle onzekerheid rond de brexit en de wereldwijde handelsspanningen.

ASML

ASML ging aan kop bij de hoofdfondsen met een winst van 4,1 procent. De chipmachinemaker profiteerde van de beter dan verwachte resultaten van de Amerikaanse chipmaker Texas Instruments. In de MidKap gingen de chipbedrijven ASMI en Besi aan kop met plussen van 6,2 en 5,2 procent. STMicroelectronics, dat zelf ook met een goed cijferbericht kwam, dikte bijna 9 procent aan in Parijs.

Sligro behoorde tot de sterkste stijgers in de MidKap met een plus van 2,5 procent. Het bedrijf heeft de winst afgelopen jaar ruim verdrievoudigd. Dat kwam onder meer door de verkoop van de supermarkttak aan branchegenoten Jumbo en Coop.

Renault

In Parijs won Renault meer dan 1 procent. Het Franse autoconcern Renault heeft Thierry Bolloré benoemd tot nieuwe topman, na het aftreden van Carlos Ghosn op woensdagavond. Norwegian Air ging daarnaast hard omlaag in Oslo, met een min van ruim 21 procent. International Airlines Group (IAG) heeft besloten toch geen bod te doen op de Noorse prijsvechter. In Frankfurt leverde Deutsche Bank 2,5 procent in. Het financiële concern heeft vanuit het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vragen ontvangen over de zakelijke banden met president Donald Trump.

De euro was 1,1378 dollar waard, tegen 1,1389 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent in prijs tot 52,70 dollar. Brentolie werd 0,3 procent goedkoper op 60,93 dollar per vat.