*

Nieuws Binnenland

Beursupdate: KPN lager op groen Damrak

woensdag 30 januari 2019 10:48

Cijfers telecombedrijf kunnen op weinig bijval rekenen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste woensdag gedurende de ochtend licht hoger. Rond de klok van elf uur won de AEX 0,4 procent op 517,19 punten.

"Op de financiële markten lijkt er ondertussen steeds minder aandacht aan de Brexit te worden geschonken", aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING.

Het Britse Lagerhuis stemde dinsdag voor nieuwe onderhandelingen over het Brexit-akkoord met de Europese Unie. Premier May zal naar Brussel gaan om EU-leiders over te halen om de eerder gesloten deal aan te passen. De kans hierop is echter zeer klein, aldus Wiersma. "In aanloop naar de stemming in het Britse Lagerhuis lieten woordvoerders van de EU al weten dat er geen ruimte is om over het eerder gesloten akkoord te onderhandelen. De soap wordt dus nog even vervolgd terwijl de tijd, tot 29 maart wanneer de Brexit gepland staat, begint te dringen", concludeerde de investmentmanager.

De angst voor een recessie, die vorige maand de beurzen nog in zijn greep had, lijkt volgens Wiersma te zijn verdwenen. "De angst voor het missen van de boot lijkt nu sterker. Het extreem negatieve beurssentiment heeft, net als eind 2015 en begin 2016, weer perfect gewerkt als contra-indicator."

Op macro-economisch vlak is er woensdag sprake van een volle agenda. Beleggers kregen onder meer cijfers te verwerken over de Franse economie, die in het vierde kwartaal op kwartaalbasis harder groeide dan voorzien. Vanochtend werd ook al bekend dat de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in december op jaarbasis zijn gestegen, maar minder hard dan in de voorgaande maand.

Vanmiddag verschijnen Duitse inflatiecijfers en het ADP-banenrapport in de Verenigde Staten.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1432. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1434 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1424 op de borden. De olieprijzen stegen fractioneel.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg Altice Europe met 2,1 procent. Altice is volgens Techcrunch in gesprek met Molotov om een significante investering te doen in de Franse startup. Er wordt gesproken van een investering van enkele honderden miljoenen euro's.

ArcelorMittal won 1,6 procent.

Vopak steeg 0,9 procent, nadat het aandeel op de kooplijst werd gezet door HSBC. Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij ging ook het koersdoel omhoog van 41,00 naar 52,00 euro.

KPN gaf 1,4 procent prijs, nadat het telecombedrijf met cijfers kwam. Volgens Morgan Stanley waren de resultaten grofweg conform de verwachting, maar de verwachtingen voor de EBITDA en vrije kasstroom voor dit jaar vielen tegen. Jefferies merkte op dat de herstructureringskosten naar voren werden verschoven, hetgeen de lagere vrije kasstroom voor dit jaar verklaart. ING sprak van een zwakke outlook. De belangrijkste prestaties-indicatoren bij commerciële breedband waren beter dan verwacht volgens ING, maar de mobiele tak en de zakelijke markt bleven onder druk staan.

Philips koerste 0,5 procent lager, na de koerswinst van dinsdag na het openen van de boeken.

In de Midkap was het Aperam dat op bijval van beleggers kon rekenen met een plus van 2,7 procent, terwijl het volatiele OCI 2,2 procent won. Boskalis verloor 0,7 procent.

Onder de kleinere aandelen won Heijmans 1,4 procent. ING stelde dat vooral Heijmans het meest zal profiteren van de langlopende opdrachten die Schiphol verstrekte aan een drietal Nederlandse bouwers. Het gaat om verschillende opdrachten met een maximale looptijd van 9 jaar en een waarde tussen de 2,5 miljard en 3,5 miljard euro.

Het lokaal genoteerde Curetis steeg 7,1 procent na goedkeuring uit Thailand en Maleisië, terwijl Euronext 2,5 procent inleverde nadat de beursuitbater achter het net viste bij de overname van Oslo Børs. Nasdaq heeft namelijk een bod in contanten gedaan op de Noorse beursexploitant, nadat het de volledige steun kreeg van het bestuur.

Nasdaq biedt 152 Noorse kroon per aandeel en daarbovenop ontvangt elke aandeelhouder die het bod accepteert een rentebetaling van 6 procent per jaar. Het bod van Euronext was 145 kroon.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 30, 2019 04:48 ET (09:48 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.