*

Nieuws Binnenland

Damrak gaat vermoedelijk in het groen openen

donderdag 31 januari 2019 08:21

Cijfers Royal Dutch Shell en Unilever.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag, na onder meer kwartaalrapportages van Royal Dutch Shell en Unilever, hoger van start. Wall Street sloot donderdagavond nog overtuigend in het groen, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend ook hoger noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent. Beursplein 5 koerste woensdag nog 0,7 procent hoger naar 518,48 punten, onder aanvoering van een hogere opening op Wall Street en in afwachting van het Amerikaanse rentebesluit.

De Federal Reserve hield woensdagavond zoals verwacht het belangrijkste rentetarief ongewijzigd en hintte niet meer op toekomstige verhogingen. De centrale bankiers lieten uit hun verklaring de passage weg die stelt dat de risico's in evenwicht zijn, en die erop wees dat er meer renteverhogingen aan komen. In plaats daarvan werd benadrukt dat men geduldig zal zijn voordat er nieuwe stappen worden gezet.

Ook gaat de Fed zijn balans minder ver afbouwen dan eerder gepland, gezien de vertragende wereldeconomie en de recente wankeling van de financiƫle markten.

"Slechts een paar maanden geleden had de Fed nog extreem veel vertrouwen [in de economie], en er werden in 2019 drie renteverhogingen verwacht. Vandaag nam de Fed evenwel een afwachtende houding aan en verwijderde zorgvuldig alle verwijzingen naar verdere renteverhogingen", aldus analisten van Rabobank in een reactie.

Wall Street was al hoger aan de handelsdag begonnen, mede vanwege positief ontvangen kwartaalrapportages van Apple en Boeing, en zette zijn opmars na het geruststellende rentebesluit verder voort. De Amerikaanse hoofdindices sloten tot twee procent hoger.

Nabeurs in New York waren alle ogen gericht op de cijfers van Microsoft, Facebook en Tesla.

Microsoft presteerde conform verwachting en het aandeel, dat in de reguliere handel 3,3 procent was opgelopen, zakte in de elektronische handel nabeurs weer met 2,9 procent in reactie op de cijfers.

Cijfers van Facebook werden daarentegen juichend ontvangen. In een jaar waarin het social media-platform werd getroffen door het ene na het andere schandaal rond de privacy van zijn gebruikers, steeg de winst in het laatste kwartaal van 4,27 miljard naar 6,88 miljard dollar, een record. Het aandeel klom in de elektronische handel nabeurs maar liefst 11,5 procent, na een winst van al meer dan vier procent in de reguliere handel.

Het aandeel Tesla leverde woensdag nabeurs juist een deel in van de winst die in de reguliere handel was geboekt, nadat de fabrikant van elektrische auto's achterbleef bij de verwachtingen met zijn winstcijfer voor het vierde kwartaal.

Tesla boekte een winst van 139 miljoen dollar, tegen een verlies van 675 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2017. Per aandeel was dit 0,78 dollar winst. Later werd in een conference call bovendien bekendgemaakt dat CFO Deepak Ahuja vertrekt en wordt vervangen door Zach Kirkhorn.

Het aandeel Tesla steeg woensdag in de reguliere handel 3,8 procent, maar na de cijfers koerste het fonds 1,7 procent lager in de elektronische handel.

De olieprijs steeg daarnaast woensdag naar het hoogste niveau in meer dan twee maanden, nadat politieke onrust in Venezuela de vrees deed oproepen aan mogelijke verstoringen van de olieaanvoer. Daarnaast stegen de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week minder sterk dan verwacht.

Een maart-future voor een vat ruwe olie steeg 1,7 procent tot 54,23 dollar op de New York Mercantile Exchange. Dat is de hoogste slotkoers sinds 21 november vorig jaar.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1500. Woensdag, voorafgaand aan het rentebesluit, stond er nog een stand van 1,1421 op de borden.

In Aziƫ gingen vanochtend de beurzen in Tokio en Hong Kong aan kop met winsten van ongeveer een procent.

Ook vandaag staan er weer een stroom aan bedrijfscijfer geagendeerd, terwijl ook de macro-economische agenda bomvol is, met onder meer werkloosheidscijfers uit de eurozone. Vanochtend werd al bekend dat de Duitse detailhandelsverkopen flink onder druk stonden in december.

Bedrijfsnieuws

Unilever zag de omzet dalen in het vierde kwartaal, waarbij de onderliggende omzetgroei tegenviel met 2,9 procent. Unilever zei "uitdagende" marktomstandigheden te verwachten. Daarbij zal de omzetgroei in 2019 vermoedelijk aan de onderkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 3 tot 5 procent uitkomen. "We blijven op schema voor onze doelen voor 2020", klonk het.

Shell behaalde een zogeheten CCS-winst van 5,8 miljard dollar op een omzet van 102,2 miljard dollar.

De omzet van Core Laboratories steeg in het vierde kwartaal met 2 procent op jaarbasis tot 173,2 miljoen dollar, nipt binnen de bandbreedte van 173 miljoen tot 176 miljoen dollar die de oliedienstverlener zelf verwachtte.

Bernstein verlaagde het koersdoel voor KPN van 2,65 naar 2,55 euro bij handhaving van het Market-Perform advies.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij wees op een adviesverlaging voor Ahold van Neutraal naar Onderwegen door JP Morgan. Het koersdoel werd vastgesteld op 20 euro. Ook werd ArcelorMittal van de kooplijst van Goldman Sachs gehaald, aldus Schutte. Het koersdoel werd neerwaarts bijgesteld van 35,50 naar 22,50 euro.

ING zou volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten het advies voor Randstad hebben verlaagd van Kopen naar Houden en Barclays verlaagde het advies voor Unibail van Gelijkgewogen naar Onderwogen.

Slotstanden Wall Street

De S&P500-index steeg woensdag 1,6 procent tot 2.681,05 punten, de Dow Jones-index won 1,8 procent tot 25.014,86 punten en de Nasdaq sloot 2,0 procent hoger op 7.183,08 punten.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl

Redactie: +31(0)20 26 28 999

Copyright ABM Financial News. All rights reserved

(END) Dow Jones Newswires

January 31, 2019 02:21 ET (07:21 GMT)

Copyright (c) 2019 ABM Financial News. All rights reserved.